Naționala de handbal feminin a României a avut un parcurs foarte bun la Campionatul European, în condițiile în care în turneul de pregătire de dinainte de European a pierdut în toate cele meciuri disputate. La Campionatul European, România a înregistrat trei victorii și patru înfrîngeri, încheind competiția pe locul 11 din 24 de echipe.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, profesorul universitar doctor Petru Ghervan, coordonatorul loturilor de handbal masculin din cadrul CSU Suceava, a declarat: ”Bilanțul este extraordinar față de rezultatele de dinaintea competiție, la Golden League, acolo unde au pierdut la niște diferențe foarte mari. Dacă vom judeca evoluția din ultimele trei săptămîni a echipei naționale de fete a României, o echipă cu trecut important în sportul românesc, vom constata că aceasta a crescut aproape de la zi la zi, ca Făt Frumos din poveste”.
Handbalistele de la Națională au spus în numeroase rînduri că poate ar fi avut rezultate mai bune dacă ar fi jucat mai mult la echipele lor de club. Unele dintre echipele de primă ligă preferă să trimită în teren mai mult jucătoare străine, care nu pot fi convocate la Naționala României. Referitor la această situație, domnul Ghervan a spus: ”Corespondez cu colegi, cu domnul Tadici și cu alții, mă rog, e un grup de oameni care insistăm să promovăm o anumită direcție pentru Federația Română de Handbal, să facem loc jucătorilor români”. Profesorul a spus că jucătoarele străine, care sînt foarte bine plătite, vin și obțin niște rezultate, cît de cît, după care pleacă și s-au ”terminat rezultatele”.
Petru Ghervan este membru al Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal, un for care numără 17 membri. Întrebat dacă nu este fixată vreo limită în ceea ce privește prezența jucătoarelor române în teren, domnul Ghervan a spus: ”Și la băieți, și la fete, din păcate e aceeași poveste. Și lucrul ăsta nu poate să ducă prea departe. Iată, de exemplu, cum am spus și la precedenta discuție pe care am avut-o, sînt acele fete care puteau să mai joace. Și e vorba de Cristina Laslo, în primul rînd, de la Bistrița, la care s-a renunțat. Mă rog, a avut niște probleme cu antrenorul ei de club, care-i și antrenor la Națională. E vorba de Crina Pintea, Cristina Neagu, Eliza Buceschi, mai mult decît celelalte, care nu sînt prezente aici și care au consumat niște minute la echipa națională pe parcursul carierelor, ceea ce le-ar fi îndreptățit să fie lideri de echipă, Buceschi, de exemplu, Laslo. Iată că aceste pierderi sînt foarte importante. Treaba asta poate fi contracarată și cu regula aceea, cu Legea Novak, care specifică că pe teren trebuie să ai mereu trei jucători români”. Însă, această lege nu se aplică.
Întrebat dacă Federația Română de Handbal nu poate impune o regulă conform căreia echipele să aibă obligatoriu în teren un anumit număr de jucătoare din România, domnul Ghervan a declarat: ”Am încercat acest lucru, însă există rezistență la schimbare. Treaba asta trebuie făcută neapărat. În opinia mea se va face mai devreme sau mai tîrziu, dar rezistența la schimbare este absolută. Cluburile sînt cele care se opun, directorii de club, mă rog, oamenii care administrează. Deci, vorbesc nu de oameni de handbal neapărat, ci de oameni care au diferite meserii, economiști sau ce sînt ei și care conduc cluburi în țară. Se spune că jucătorii români la ora aceasta pretind sune de bani prea mari față de valoarea pe care o au. Dar jucătorii români sînt tot rezultatul muncii noastre, așa că…”.
Petru Ghervan a mai spus că cluburile au invocat motive juridice, ”că legea nu ar fi constituțională sau că nu e bine fundamentată. Eu sînt convins că nu este așa și oricîte contracte poate face un club nu îl oprește nimeni, doar că în teren trebuie să păstreze trei jucători, în interesul echipei naționale. Asta e toată problemă”.
(Foto: Federația Română de Handbal)