După șapte etape din seria I a Ligii a III-a de fotbal, inevitabilul s-a produs. Foresta Suceava a înregistrat prima înfrîngere din actuala ediție de campionat, după șase victorii și un egal. Știința Miroslava – Foresta Suceava, scor 2-1, la pauză 1-0.
O importantă contribuție la victoria echipei gazdă și-a adus arbitrul central, gălățeanul Ionuț Constantinescu. În minutul 31, fundașul central Botezatu a fost faultat în jumătatea Forestei, însă centralul a lăsat faza să continue, iar gazdele au înscris cu un șut plasat. Dovada faultului o reprezintă urmele de crampoane lăsate pe piciorul fundașului nostru, care la pauză a trebuit schimbat. În minutul 68, gazdele au înscris dintr-un penalty, după ce arbitrul a mutat un fault făcut la jumătate de metru în afara liniei de 16 metri în interiorul careului.
Dincolo de ajutorul dat de arbitru Științei, scorul reflectă situația din teren, în sensul că gazdele au meritat victoria. Foresta a fost o echipă ștearsă, o umbră a echipei care săptămîna trecut a cîștigat cu 3-1 meciul din deplasare cu Ceahlăul Piatra Neamț. Mijlocul aproape că nu a existat, iar Chika, vîrful de atac, a făcut figurație. Chika mai mult s-a plimbat pe teren și abia aștepta să fie atins de adversari pentru a se tăvăli pe gazon, în speranța că va scoate o lovitură liberă. Din poziții ideale, Chika avut două lovituri de cap, ambele pe lîngă poartă, în minutele 80 și 91.
La capitolul figuranți trebuie trecut și talentatul Marian Ilie, tînărul jucător care a umblat și el cu cerșitul, atunci cînd nu dădea pase greșite și nu provoca haos pe teren. În minutul 65, din cauza lui Ilie, căruia i s-a urcat fotbalul la cap, au fost îmbrînceli în fața careului advers și numai după intervenția portarului Forestei, Toma Niga, lucrurile s-au calmat. Surse din cadrul clubului spun că există nemulțumiri la adresa lui Marian Ilie, care și-a luat-o în cap, avînd aere de vedetă, aere care îi afectează evoluția.
La 32 spre 33 de ani, tehnicul Căinari pare că nu mai are nici o șansă să se maturizeze. În loc să caute poarta și colegii, Căinari caută să obțină lovituri de pedeapsă. În minutul 43, Căinari a căzut în careu ca o plăcintă, cu toate că nici măcar vîntul nu bătea, și este de mirare că arbitrul nu i-a dat galben pentru simulare.
Toma Niga a avut cîteva intervenții foarte bune, în minutele 2, 18, 26, 46 90 și 93.
Foresta a avut două bare: în minutul 6, prin Makongo, și în minutul 13, prin Căinari. Știința a avut și ea o bară, în minutul 93.
Unicul gol a Forestei a fost înscris la ultima fază de Cimbru.
Makongo a fost, ca de obicei, cel mai bun jucător al Forestei, acesta demonstrînd încă o dată că nivelul său este cu mult peste cel al ligii a III-a. Există informații că la partidă ar fi asitat și președintele clubului de liga II-a Poli Iași, Cornel Șfaițer, care a venit special pentru a-l urmări pe Makongo. Cu ambiții de promovare, Poli l-a adus antrenor pe Leo Grozavu zilele trecute. Surse din cadrul clubului Foresta susțin că Makongo va pleca la o echipă din eșaloanele superioare doar în cazul unei oferte avantajoase atît pentru clubul nostru, cît și pentru jucător. Însă, intenția Forestei, care vrea să facă performanță, este să-l păstreze pe jucător.
De la Foresta mai pot fi remarcați Filip și Nițu, care a fost introdus pe teren în repriza a doua.
Dezamăgitoare a fost atitudinea antrenorului gazdelor, fostul internațional Tibor Selymes, care tot meciul a urlat și a înjurat. Pe lîngă faptul că i-a ”biciuit” pe fotbaliștii săi, domnul Selymes le transmitea tot felul de lucruri jucătorilor Forestei veniți la margine pentru a bate auturi, de exemplu.
Meciul s-a disputat la o temperatură de aproximativ 18 grade și pe un soare care nu a părăsit cerul comunei lipite de municipiul Iași pe tot parcursul partidei. La meci au asistat aproximativ 100 de spectatori, cam 10 dintre aceștia fiind de la Suceava, printre care președintele clubului, Gabriel Clim, vicepreședintele, Marian Bordeianu, și președintele Consiliului de Administrație, fără atribuții executive, Andrei Ciutac, dar și jurnalistul Dinu Zară. În prima repriză a fost în tribună și președintele AJF Suceava, Ciprian Anton, care a fost observator la partida Poli Iași – Metaloglobus, scor 1-0.
Intrarea la meciul de la Miroslava, care a început la ora 15.00, a costat 10 lei, iar în acești bani primeai un program, care, însă, era de la partida din etapa a VI-a Știința – Ceahlăul Piatra Neamț. La teren era o o mașină a Jandarmeriei și una a Poliției Locale, însă angajații acestor instituții nu i-au percheziționat pe spectatori, așa cum se întîmplă la Suceava. La începutul meciului, la ieșirea de la vestiare, fotbaliștii celor două echipe au fost așteptați de băieți de 10-12 ani de la grupa de copii a clubului ieșean, care ulterior au fost copii de mingi.
Pe drumul de la Suceava la Iași, care pe alocuri a fost aglomerat, au trecut mai mereu mașini de salvare dintr-o parte în alta. Și la întoarcere a fosta la fel. La deplasarea către Miroslava, în zona comunei Ion Neculce, a fost un accident de circulație. O mașină era în cîmp și alta în șanț, iar la fața locului erau două mașini de poliție și un echipaj SMURD.
La întoarcere, după Tîrgul Frumos, era o doamnă care vindea pepeni descărcați dintr-o mașină cu numere de Neamț. A spus doamna că este a doua recoltă din acest an. Prima cică nu ar fi fost prea reușită, dar a doua ar fi ieșit cum trebuie. Parțial a avut dreptate. Kilogramul de pepene dintr-o grădină din Costești pe 15 octombrie 2022 a costat 3 lei.
Tot în etapa a VIII-a, Bucovina Rădăuți a trecut pe teren propriu de Ceahlăul Piatra Neamț cu 2-0, iar Șomuz Fălticeni a făcut 0-0 acasă cu Csikszereda 2.
Cu o etapă înainte de finalul turului, Foresta este pe primul loc cu 19 puncte, pe II este Șomuzul cu 14, iar pe III Bucovina cu 13.