În Suceava, în tot județul Suceava, sînt nenumărate cluburi sportive de copii și de juniori, unde antrenori sînt profesori cu mai multă sau mai puțină știință, cu mai mult sau mai puțin tact. Unii dintre ei vor neapărat rezultate cît mai repede și nu au răbdare cu copiii mai emotivi sau mai puțin talentați și cer foarte multe de la cei care au potențial. Antrenorii strigă la ei, îi scot imediat ce greșesc din teren ori nu îi mai iau în deplasări, drept pedeapsă. De aceea, copiii își pierd încrederea în ei și abandonează ori se ratează atunci cînd ajung seniori. După o foarte lungă pauză, la începutul acestui an, Naționala de Handbal Seniori a României s-a calificat la un Campionat European, de unde s-a întors repede acasă, după înfrîngeri pe linie. Atunci l-am întrebat pe Răzvan Gavriloaia, liderul echipei de handbal CSU Suceava, ce au marile forțe handbalistice și ce nu avem noi. Răspunsul marelui sportiv a fost următorul: ”Eu am văzut la turneul ăsta foarte multe situații în care jucători de top au ales niște soluții fanteziste, cînd era foarte clar că n-au nici o șansă de reușită, dar totuși au decis să facă lucrul ăla. Nu le-a ieșit, s-au întors în apărare fără nici o remușcare, fără să se uite pe bancă ca să primească un feedback negativ, fără ca vreun coleg să le reproșeze ceva. Mie mi s-a părut un lucru care nouă ne lipsește. Ori de cîte ori greșim avem tendința de a ne turna plumb în picioare singuri, și asta vine de la mentalitatea ancestrală. Lumea este conștientă, de la antrenor pînă la ultimul jucător din teren, că greșeala face parte din joc. În febra jocului, în nebunia aia ai tendința, ai impresia că poți să reușești ceva ce nu ți-a ieșit. Toți înțeleg lucrul ăsta. La noi e altfel. Ceva parcă te împinge să te gîndești că, Doamne, am greșit, că n-am făcut ce trebuie, că acum nu se știe dacă mai joc, dacă mă scoate, dacă nu mă scoate, am colegii, au muncit și eu am greșit. Ne facem procese de conștiință inutile și asta ne trage în jos”.
Zilele trecute, Răzvan Gavriloaia, care tocmai a împlinit 41 de ani și și-a propus să ducă la bun sfîrșit și noul sezon care va începe în luna septembrie, a declarat, tot la Radio Top, referitor la copiii care fac sport: ”Îl vezi în teren că și-a pus mîinile în cap și cu ce-l mai ajuți dacă mai țipi și tu la el? El deja își face procese de conștiință și nu știe cum să-și mai spele păcatele. Dacă îl mai și cerți, cu siguranță că o să vrea să și le spele, dar imediat în faza următoare cel mai probabil va greși din nou”.
Stimați antrenori, nu mai țipați la copii! Nu mai țipați că mai rău faceți, și pe termen scurt, și pe termen lung. Ascultați-l pe Răzvan Gavriloaia pentru că știe ce vorbește. Un jucător care evoluează la nivel înalt la 41 de ani, care a fost internațional și campion cu Dinamo București, și care a jucat în cupele europene chiar știe ce vorbește.