Au trecut aproape trei ani de cînd directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, declara la postul nostru de radio: ”Noi, totuși, trebuie să plecăm de la acea mentalitate de oraș mic. Trebuie să ajungem la o mentalitate de oraș mare. Un oraș mare, pe lîngă mobilier stradal, în Suceava nu prea există mobilier stradal, are multă artă. Și cînd spun artă mă refer la tot ce înseamnă manifestare artistică în spațiul liber. Noi avem senzația că doar busturile sînt artă monumentală. Nu este adevărat. (…) Actualul municipiu Suceava are mai multe cartiere. Mergi în George Enescu, nu ai nici o statuie, nimic. În Burdujeni nu este nimic. Doar un monument comemorativ pentru eroii revoluției. În Ițcani nimic, în Zamca-Mărășești practic nimic. În Areni ai discobolul de la Universitate, în rest nimic”. Au trecut aproape trei ani de cînd în centrul Sucevei a fost amplasată o statuie din ciclul ”Murim spre a ne naște”, realizată de Ion Mândrescu, artistul născut la Mihoveni-Șcheia. Atît opera din centrul municipiului reședință de județ, cît și piesa din bronz ”Omul, spațiul, timpul” aflată în fața Muzeului de Științe Naturale au fost împrumutate Sucevei și așteaptă să fie cumpărate. Din cîte se pare vor aștepta mult și bine.
Întrebat recent cine ar trebui să plătească pentru operele de artă pentru ca Suceava să le aibă, domnul Ursu a spus: ”În mod normal, acest lucru ar trebui să-l facă Primăria. Ele reprezintă un mobilier urban. Nu e obligatoriu să le achiziționeze Primăria, poate să le achiziționeze și Consiliul Județean, pot să o facă și ONG-urile. Au fost diverse discuții, dar nu s-a finalizat nimic. Deocamdată domnul Mândrescu le lasă în Suceava, una din ele, cea din fața Muzeului de Științele Naturii, a fost la Iași într-o expoziție la începutul anului și a fost vedeta expoziției. Primăria Municipiului Iași și-a manifestat interesul de a achiziționa piesa”.
Cum adică ieșenii să ne sufle nouă, mîndri suceveni, statuia de sub nas? Din orgoliu, Primăria Sucevei ar trebui să bage mîna în buzunar și să scoată bani pentru operele de artă ale sculptorului Ion Mândrescu. Numai că nu se știe dacă în cei trei ani cîți s-au scurs de la apariția în localitate a sculpturilor artistului originar din Mihoveni, Suceava o fi făcut rost de mentalitate de oraș mare sau o fi rămas tot cu mentalitatea de oraș mic, în care niște pete de asfalt, vreo dou rînduri de borduri și cîteva panseluțe sînt suficiente.