Una dintre știrile Radio Top care a mers foarte bine în ultima perioadă este cea cu titlul ”Campioana olimpică la canotaj Ancuța Bodnar, ședință foto cu medaliile la gît și alături de patru cîini ciobănești, avînd pe fundal Pietrele Doamnei”. Cu siguranță că un rol esențial în succesul știrii l-a avut fotografia realizată de artistul Mihnea Tăutu. Pe pagina de Facebook a radioului nostru, unul dintre comentarii sună astfel: ”Felicitări! Ca un arc peste timp mi-aș dori o fotografie cu cele două mari campioane: Ancuța Bodnar și Ioana Rotaru, fostă Papuc! Ne mîndrim cu ele, cu performanțele lor, și le mulțumim că ne-au umplut inimile de bucurie! Felicitări!”. Cele mai recente performanțe ale Ancuțăi Bodnar, originară din Vatra Moldoviței, înseamnă o medalie de aur și una de argint cîștigate la Jocurile Olimpice de la Paris.
Dar cine este Ioana Rotaru, fostă Papuc? Conform Comitetului Olimpic și Sportiv Român, ”Ioana Cristina Rotaru, Papuc pînă în 2009, cînd s-a căsătorit cu fostul canotor Lucian Rotaru, a fost selecționată pentru canotaj la vîrsta de 12 ani și, la scurtă vreme, Centrul Olimpic pentru juniori de la Orșova a devenit noul său cămin. La 15 ani a cucerit prima medalie, la doi rame, iar doi ani mai tîrziu a concurat în echipa de senioare a României. Înainte să împlinească vîrsta de 21 de ani cucerise trei titluri mondiale la juniori și unul la seniori, precum și un titlu olimpic la Atena, în 2004, în barca de 8+1 a României, unde a tras alături de consacratele Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Viorica Susanu, Elena Georgescu și mai puțin celebrele Aurica Bărăscu și colega sa de generație Rodica Maria Florea. A evoluat cu succes în probele de doi și patru rame sau patru vîsle, dar cele mai multe medalii le-a cucerit în barca de 8+1”. Ioana s-a născut pe 1 ianuarie 1984 la Cîmpulung Moldovenesc. Interesantă propunerea persoanei care dorește să vadă o fotografie în care să apară împreună Ancuța și Ioana.
Ancuța are parte de foarte multă atenție după ultimele ei performanțe și este normal să se întîmple așa. Ancuța primește diplome peste diplome și premii în bani peste premii în bani, și este invitată pe post de vedetă la fel de fel de evenimente, cele mai recente fiind ”Sărbătoarea Muntelui” de pe Rărău și partida de handbal masculin CSU Suceava – Steaua București. Ancuța este inclusiv cetățean de onoare al județului. În schimb, Ioana este doar cetățean de onoare al municipiului Cîmpulung Moldovenesc începînd cu anul 2004.
În urmă cu 20 de ani, mediatizarea evenimentelor sportive nu era atît de mare ca în prezent, bașca faptul că nu existau rețelele de socializare care să multiplice mesajul, iar autoritățile locale și centrale nu le dădeau atît de multă importanță performerilor sportivi.
Performanțele pe care Ioana le-a obținut la vremea ei o îndreptățesc să beneficieze chiar și acum de o mai mare atenție din partea autorităților. O atenție de care ar trebui să se bucure și din partea actualilor campioni, care acum îi calcă pe urme. Consiliul Județean Suceava ar putea să îi acorde și acum titlul de cetățean de onoare al județului Ioanei, iar Ancuța ar putea să o invite pe aceasta la o ședință foto și la evenimentele la care este chemată pe post de vedetă.
(Foto: Ioana Papuc, sportiva din spate, și Rodica Șerban, la Cupa Mondială de Canotaj de la Lucerna – Elveția, în 2007. Fotografie realizată de Hamish Blair/Getty Images)