În căutare de vinovați după rezultatul neașteptat de modest înregistrat la alegerile locale din 9 iunie, liberalii au ajuns și la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și au început să arate cu degetul în direcția Înalt PreaSfiniției Sale Calinic. În ședința de analiză a PNL de la Gura Humorului, care s-a transformat într-o ședință de înfierare cu mînie liberală a primarului Ion Lungu, s-a spus că acesta și arhiepiscopul au pus la cale dărîmarea candidatului PNL la Primăria Sucevei, Lucian Harșovschi, și la urcarea pe scaunul de primar a social-democratului Vasile Rîmbu. S-a mai spus și că din cauză că liberalii au pierdut municipiul Suceava, liderul PNL, Gheorghe Flutur, a pierdut președinția Consiliului Județean. Apoi, primarul PNL de la Adîncata, Viorel Cucu, a dat vina pe Biserică pentru pierderea majorității în Consiliul Local Adîncata, dar și pentru rezultatele modeste ale liberalilor înregistrate în alte localități.
Este de notorietate faptul că Ion Lungu și Înaltul Calinic au o relație foarte bună. Primăria Sucevei a fost darnică cu Biserica, iar primarul Lungu este unul dintre cei care insistă ca Statul să ofere Arhiepiscopiei 20 de hectare de teren aflate în proprietatea Stațiunii de Cercetări Agricole, unde Înaltul vrea să construiască un ansamblu arhiepiscopal. Pămîntul era cît pe ce să ajungă la Arhiepiscopie, numai că proiectul a fost blocat de președintele României, Klaus Iohannis, care este susținut în continuare de liberali. Gheorghe Flutur face parte din conducerea centrală a partidului, cea care îl susține pe președintele României. Domnul Flutur are o relație bună cu Înaltul Calinic, dar nici pe departe ca aceea dintre domnul Lungu și arhiepiscop. Pe de altă parte, cînd a fost în vizită la Arhiepiscopie, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a fost destul de rece cu Înaltul Calinic, pentru că el era convins că acesta ”joacă” pentru tabăra liberală.
În concluzie, se poate specula că dacă domnul Lungu ar fi candidat pentru un nou mandat, Înaltul Calinic s-ar fi dat și peste cap pentru ca acesta să iasă. Dar poate arhiepiscopul influența într-o măsură substanțială rezultatul unor alegeri? Mai degrabă Biserica ar fi fost alături de Ion Lungu prin preoții săi pe care Primăria Sucevei i-a ajutat financiar de-a lungul timpului. În același timp, domnul Lungu este un creștin practicant, participînd trup și suflet la toate evenimentele importante ale Bisericii, iar pentru asta fețele bisericești îl respectă.
E greu de crezut că Înaltul Calinic îi strînge la aceeași masă pe preoți ori le dă telefoane și le ordonă pentru cine să facă propagandă. Și dacă le dă ordin ce? Știe Înaltul ce fac aceștia? Că doar nu se apucă preoții să facă reclamă politică în timpul slujbelor, după care trebuie să-i prezinte înregistrarea slujbei arhiepiscopului. Preoții pot doar să le șoptească la ureche enoriașilor la finalul slujbelor cu cine să voteze. Și dacă se întîmplă asta credincioșii chiar votează cu cine le spune părintele?
E complicat să crezi că arhiepiscopul a avut o contribuție foarte importantă în influențarea rezultatului alegerilor. Și ce rost ar fi avut ca Înaltul Calinic să-și bată capul, cînd indiferent de cine iese Biserica tot este sprijinită de autoritățile locale și județene. Poate primarii care au altă orientare religioasă să fie mai zgîrciți cu fondurile pentru Biserica Ortodoxă, dar ceilalți vor fi darnici, sperînd că astfel se vor pune bine cu Dumnezeu și cu enoriașii-alegători.
Dînd vina pe Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru rezultatele modeste din 9 iunie, PNL nu face decît să-i pună o pilă la PSD Înaltului Calinic. Marcel Ciolacu își va spune că or fi știind liberalii ceva din moment ce sînt atît de porniți împotriva Înaltului. De aceea, poate că premierul PSD își va schimba părerea despre arhiepiscop și, în consecință, va considera că merită să se zbată pentru ca cele 20 de hectare de teren dorite de Înaltul Calinic să ajungă la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.