În luna februarie a anului trecut se preconiza că lucrările la sediul Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava vor începe în primăvara acestui an. Rectorul de atunci, Valentin Popa, declara că s-a solicitat certificatul de urbanism și urma încheierea contractului pentru Planul Urbanistic Zonal. Domnul Popa mai spunea că pentru studiul de fezabilitate s-a semnat contractul și adăuga că-și dorește ca pînă la sfîrșitul anului să fie parafat contractul de proiectare și execuție, pentru ca în primăvara lui 2024 să fie turnată prima cupă de beton la fundație. Investiția se cifra la vremea respectivă la 70 de milioane de lei, din care 50 de milioane pentru clădire și 20 de milioane pentru dotări. Sîntem la finalul verii lui 2024 și nu s-a început nimic. Poate-i mai bine așa.
La începutul acestei luni, universitatea suceveană anunța că ”prin Hotărîrea Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS), din 1 august 2024 s-a acordat avizul favorabil pentru autorizarea de funcționare provizorie a programului de licență în Medicină (6 ani de studiu – 360 de credite) propus de Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava (USV)”. Revenind la sediul facultății, de ani de zile USV-ul este purtat de colo-colo, ba pentru că în spatele stadionului ”Areni”, lîngă Pompieri, nu se poate că nu dă nu-știu-care instituție aviz, ba că în Parcul Universității nu se poate pentru că se taie doi copaci și moare orașul din cauza lipsei de oxigen. Așa s-a ajuns în curtea Spitalului Nou, prin bunăvoința Consiliului Județean și a Spitalului Clinic Județean. Este vorba despre bucata de teren dintre Spitalul Nou și Serviciul Județean de Ambulanță, o zonă extrem de aglomerată. În contextul în care Consiliul Local Suceava a aprobat transferul a 20 de hectare de teren din proprietatea Stațiunii de Cercetări Agricole în cea a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, de ce nu s-ar zbate Primăria și Consiliul Local pentru ca Stațiunea să dea o bucată de pămînt și Facultății de Medicină în imediata apropiere a Spitalului Vechi, care este gard în gard cu Stațiunea?
E greu de crezut că Arhiepiscopia va primi, totuși, 20 de hectare de pămînt de la Stațiune, dar un hectar de pămînt ori chiar mai puțin ar putea ajunge la Facultatea de Medicină. Locul facultății ar fi acolo, pentru că este un spațiu mult mai aerisit și cu această ocazie poate s-ar face și pasajul subteran care să lege Spitalul Nou și Spitalul Vechi despre care se vorbește de atîta timp. Deci, tot răul poate spre bine. Bine că încă n-au început lucrările la sediul Facultății de Medicină, că poate acesta se va ridica pe un loc mult mai bun. O refacere a proiectului și o întîrziere a acestuia cu cîteva luni nu mai contează, în condițiile în care de ani de zile Universitatea este purtată de colo-colo și în condițiile în care este vorba despre ceva care se dorește a avea o viață foarte lungă.