A trecut furtuna Cristian Popescu Piedone pe la Suceava și a lăsat urme serioase. A lăsat amenzi, decizii pentru întreruperea temporară a activității și multă bucurie în sufletele celor care de-a lungul timpului au fost trași pe sfoară de diverși comercianți și a celor care au reușit să se fotografieze alături de șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC. Dacă n-au avut ocazia să se fotografieze cu originalul, cu Bud Spencer adică, e bună și copia acestuia, Cristian Popescu. Oricum, în România, cu siguranță că este mai cunoscută copia decît originalul, care a fost vedetă mondială cu mulți ani în urmă. ”Bine le-a făcut”, și-or fi zis mulți dintre cei care au văzut cum domnul Piedone îi prinde pe comercianți cu ocaua mică, mai exact cu oțel vîndut pe post de aur la magazinele de bijuterii.
Echipa de șoc, iar pentru unii și de groază, a domnului Piedone a ajuns și la blocul alimentar al Spitalului Clinic Județean Suceava, unde a aplicat cinci sancțiuni în valoare totală de 19.000 de lei. Conform comisarului șef adjunct al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Suceava, Vasile Latiș: „Ca deficiențe s-au reținut porții subgramate la cantitatea de carne, de 65 – 75 de grame față de 100 de grame cît prevede meniul, ustensile de bucătărie neconforme, cîntare la care nu s-a prezentat verificarea metrologică, lift transport alimente neigienizat”. Acum, haideți să fim serioși, pentru că ce mi-e 75 de grame de carne, ce mi-e 100 de grame. Or fi fost 100 de grame înainte de procesul de preparare, după care greutatea, normal, a scăzut. Nu cred că s-a apucat cineva să fure cîte 25 de grame de carne din fiecare porție. Ce mare brînză, de fapt, ce mare friptură ar fi făcut, pentru că la 100 de porții s-ar fi ales cu 2 kilograme jumătate de carne. Nu se merită efortul.
De multă vreme, Spitalul publică zilnic pe pagina sa web meniul pe care-l oferă zilnic pacienților, cu fotografii și cu numărul de calorii pe care îl conține fiecare preparat. În general, oamenii care au fost internați la spitalul din Suceava nu au avut obiecții în ceea ce privește calitatea și cantitatea mîncării pe care au primit-o. Bun, nu se mănîncă la fel ca la un restaurant de cinci stele și este firesc din două motive: o dată pentru că suma alocată de stat hranei este limitată și a doua oară pentru că la spital vii să de însănătoșești, și nu să mănînci pe săturate tot felul de specialități. Dînd dovadă de așa o transparență, pe care nu știu în cîte unități spitalicești din țară o poți întîlni, e clar că spitalul sucevean nu și-a programat să fure la cîntar. E bine că se fac astfel de controale de către Protecția Consumatorilor inclusiv la blocurile alimentare ale spitalelor, însă cu siguranță că există și un control intern.
Așadar, mari nereguli nu au fost descoperite la Spitalul Clinic Județean Suceava, însă rezultatul controlului poate da o mînă de ajutor conducerii Consiliului Județean Suceava, care are în subordine unitatea medicală. O mînă de ajutor întinsă din întîmplare sau nu. Conducerea CJ tot caută motiv să-l demită pe managerul Spitalului, dr. Alexandru Calancea, iar neregulile descoperite la blocul alimentar, chiar dacă sînt mici, ar putea reprezenta un motiv. 25 de grame de carne lipsă la cîntar valorează, uneori, cam cît un nod găsit într-o papură.