O sală plină a Bibliotecii Bucovinei ”I. G. Sbiera” a asistat la dubla lansare de carte post-mortem a lui Bogdan Galanton. Despre ”Paradisul furat” și ”Cerșetorii de începuturi” a vorbit înainte de lansare, la Radio Top, o persoană avizată, și mă refer aici la președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Alexandru Ovidiu Vintilă. Despre prima carte, domnul Vintilă a spus că este ”un titlu care vorbește de la sine, e clar, este vorba despre un suflet ultragiat care se resimte în mijlocul unei lumi aflate în degringoladă, într-un context fatal al istoriei, al istoriei personale”. Referitor la ”Cerșetorii de începuturi”, domnul Vintilă a afirmat că este vorba ”despre o confesiune, însă mai puțin amară decît precedenta. Revolta din prima carte se estompează și acesteia îi ia locul rememorarea, rememorările, în principal a lucrurilor plăcute pe care le-a trăit pe parcursul vieții. <Cerșetorii de începuturi>, acest tom, cartografiază o conștiință acută care simte nevoia să spună anumite lucruri ce se referă la viață, dar și la moartea omului. E o împăcare cu viața, dar și cu moartea”.
Pe 1 ianuarie 2024, cu cîteva luni înainte să împlinească 50 de ani, Bogdan Galanton Moroșan a murit după o lungă și grea suferință. Știind că zilele lui Bogdan sînt numărate, prietenii de la Rotary Club Suceava-Bucovina s-au grăbit să tipărească la ”Mușatinii” cîte un exemplar din volumele sale, făcîndu-i acestuia o imensă bucurie. Pe 24 mai 2024, la Biblioteca ”I. G. Sbiera”, au fost prezente și ”surorile” celor două exemplare, cu care au plecat acasă cei care l-au cunoscut pe Bogdan ca om și/sau ca poet.
Au vorbit despre Bogdan omul și/sau poetul directorul Bibliotecii, Gabriel Cărăbuș, Alexandru Ovidiu Vintilă, prietenii de la Rotary, dar și soția sa, Delia, care a venit însoțită de fiica lor, Amalia.
Tristă, dar și mulțumită și extrem de emoționată în același timp, Delia a spus, printre altele: ”Sentimentele mele sînt contradictorii. Pe de o parte sînt bucuroasă, recunoscătoare, și nu în ultimul rînd mîndră că în calitate de soție a lui Bogdan am acest privilegiu de a vă spune cîteva cuvinte despre el și despre cele două volume de poezie pe care le-a scris. Pe de altă parte, sigur că mă copleșește un sentiment de tristețe și un mare regret că iubitul meu Bogdan nu este astăzi aici ca să se bucure așa cum doar el știa și să le transmită tuturor din starea lui de bine”.
Și a mai spus Delia că pentru ea Bogdan a fost, ”pur și simplu, cel mai bun”.
Mai rar ca Sala de Artă ”Elena Greculesi” să fie plină la o lansare de carte, așa cum a fost la dubla lansare post-mortem a lui Bogdan. Despre Bogdan nu se poate spune că era foarte cunoscut ca poet. Doar soția sa și cîțiva dintre prietenii săi îl cunoșteau și în această calitate. Și, oricum, cîtă lume mai citește poezie în ziua de astăzi? Însă, ca om Bogdan a fost foarte cunoscut și apreciat, dovadă fiind sala plină de la dubla lansare de carte.
Evenimentul de la Biblioteca Bucovinei cu siguranță că i-a făcut bine Deliei și îi va face mult bine și fiicei, Amalia, atunci cînd va crește și va întreba cine a fost tatăl său. Fotografia cu sala plină de la bibliotecă de la dubla lansare de carte îi va oferi răspunsul.