Ministerul Sănătății a aprobat ca Spitalul Județean Suceava să primească statutul de spital clinic. Acest lucru a fost posibil după ce un laborator și opt secții din spital au fost acreditate ca fiind clinice. De-acum încolo, spitalul sucevean se va numi Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfîntul Ioan cel Nou”. L-am întrebat cîndva pe chirurgul Sorin Hîncu, președinte al Colegiului Medicilor Suceava și fost director al spitalului, ce înseamnă spital clinic. Printre altele, domnul Hîncu mi-a spus că ”spitalul din Suceava are dotările necesare și are și posibilitatea de a-i instrui pe viitorii medici. Într-un spital clinic se tratează cazurile care nu pot fi rezolvate în altă parte. De aceea, mulți pacienți suceveni pleacă la clinici la Tîrgu Mureș, la Iași, la Cluj. Spitalul va fi făcut in corpore clinic, pentru că după aia va deservi Facultatea de Medicină. Acolo vor învăța și vor face practică studenții. Fiecare secție trebuie să respecte o serie de criterii, de dotare, de competență. Mai mult decît atît, e nevoie de un amfiteatru unde să se desfășoare cursurile, trebuie realizate circuitele necesare și amenajate spații pentru studenți, vestiare în care să se schimbe înainte de a merge în saloane. Așadar, e nevoie de recompartimentări”.
Acesta a adăugat: „În mod normal, spitalul e pentru pacienți, al pacienților. Pacienții sînt cei care dau note, care dau girul de competență, nu un nume, nu o firmă. Pentru asta trebuie îndeplinite niște criterii de bază: competența, accesibilitatea, apoi empatia și amabilitatea personalului. Aceste criterii sînt aproape obligatorii”.
Așadar, schimbarea denumirii spitalului sucevean nu trebuie să însemne doar aceeași Mărie cu altă pălărie. Adică, scriem pe spital că e clinic, ne dăm mari și gata. Așa cum spune doctorul Hîncu, spitalul trebuie să rezolve și cazurile mai complexe și trebuie să pregătească viitoarele cadre medicale, iar personalul trebuie să știe meserie, să fie amabil și empatic. Cum ar veni, aceeași Mărie, dar cu o altă datorie. O datorie mai mare față de pacienți, pe care trebuie să și-o achite cu profesionalism.