”Monitorul de Suceava” a relatat despre cazul unui bărbat care a furat de foame. Chemați de proprietarul unui magazin sătesc din Baia, polițiștii din Mălini au constatat că, într-adevăr, geamul magazinului fusese spart și că înăuntru se afla un bărbat. Respectivul le-a spus polițiștilor că a spart geamul cu un coș de gunoi pentru că îi era foame, iar între timp mîncase o pîine, două iaurturi și o roșie. Cine știe cîte furturi s-au mai comis de foame, dar acestea nu au apărut pe fluxurile de știri transmise de poliție pentru că păgubiții n-au raportat furtul. Și cine știe cîte furturi de mîncare se vor mai comite, în condițiile în care se anunță vremuri complicate. În ăst timp, prin alte părți se risipește mîncarea într-un mare fel. Cea mai mare bătaie de joc este la nunțile și la botezurile organizate de restaurante. La final de săptămînă nu cred că este vreun restaurant din municipiul Suceava și din împrejurimi care să fie scufundat în întuneric. După doi ani de restricții toată lumea aleargă să recupereze timpul pierdut. Restaurantele pun la dispoziție spații luxoase inundate de lumini și oferă meniuri care mai de care mai sofisticate. În farfuriile cu aperitive stau înghesuite vreo nouă tipuri de produse care au toate formele geometrice și toate culorile pămîntului, de spui că pe bucățile de brînză și de șuncă s-au scurs culorile de pe aripile păsărilor colibri. După aperitivul rece vine aperitivul cald, după aia nu știu ce fel de friptură, după care urmează sarmalele, în unele cazuri, și tortul. Bașca prăjiturile și fructele înșirate pe mese. Acum, fie vorba între noi, cîți dintre dumneavoastră mîncați acasă într-o singură zi și aperitiv rece cu care saturi trei oameni, și aperitiv cald, și felul principal, și tort, și prăjituri, și fructe? Și mai ales cine mănîncă în toiul nopții friptură? Este o risipă de nedescris. S-ar putea organiza un bufet suedez de la care fiecare să-și ia cît crede că poate mînca și numai un fel principal să fie adus la mese. Nunțile și botezurile astea reprezintă o mare întrecere la capitolul risipă. Restaurantele vor să bage pe gîtul mesenilor cît mai multe produse ca să facă bani. La rîndul lor, organizatorii evenimentelor vor ca masa să fie bogată, pentru că după aia le ies vorbe, iar mesenii nu scot din buzunar banii dacă nu văd farfuriile mereu pline. Bani aruncați pe geam și mîncare aruncată la gunoi, că doar odată ce-ai pus-o în farfurie și s-a atins cineva de ea nu o reintroduci în circuit. Unii fură de foame și alții fac risipă de mîncare.