Cea mai importantă expoziție de artă europeană din acest an, organizată de Muzeul Național Brukenthal în România, va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava pe 28 noiembrie. Urmare a colaborării foarte bune între cele două muzee, cel de la Sibiu și cel de la Suceava, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a anunțat că va aduce, printre altele, ”o haină bisericească cu desene făcute de Botticelli”, o piesă extraordinară, ținută într-o capsulă, piesă ce nu a fost expusă nici măcar în muzeul Brukenthal, ci doar o singură dată la Paris. Piesa va fi expusă la Suceava pentru puțin timp, aproximativ o lună, pentru că ”necesită condiții speciale de conservare”.
Muzeul Național Brukenthal este de aproximativ trei ori mai mare ca mărime față de Muzeul Național al Bucovinei și are, potrivit domnului Ursu, ”în primul rînd, pe partea de artă, cea mai importantă colecție de artă din România. Are o colecție foarte importantă de artă europeană, motiv pentru care discutăm la alt nivel”.
Întrebat cum s-a ajuns la colaborarea din muzeul din Sibiu și cel din Suceava, Emil Ursu a detaliat, în cadrul unei emisiuni la Radio Top: ”De cele mai multe ori, aceste expoziții se fac pe relații personale. Am o relație foarte bună cu actualul director. Am avut o relație foarte bună, de altfel, și cu fostul director. Dar am o relație bună și cu actualul director, un om tînăr, care încearcă să iasă puțin din Sibiu. Și în atare condiții, anul trecut, la București, a fost o expoziție organizată de Brukenthal împreună cu ArtSafari, o expoziție la care au fost cinci piese. Ei bine, anul acesta, mă rog, la sfîrșitul anului trecut, noi am avut o discuție vizavi de o expoziție mai mare la Suceava, și am vorbit de șapte piese. Șapte piese de artă europeană din colecția Brukenthal-ului înseamnă foarte, foarte mult. Evident că între cele șapte mi-aș fi dorit foarte mult Tițian. Din păcate, din rațiuni ministeriale, Tițian a trebuit să meargă în primăvară la Iași și în atare condiții, sașii n-au mai fost de acord să o scoată din Brukenthal și a doua oară. Și atunci, în loc de Tițian aducem Botticelli. E o piesă care n-a fost expusă nici la Brukenthal. De fapt, a fost o singura dată expusă la o expoziție din Paris. Este o capsulă, o haină bisericească cu desene făcute de Botticelli”.
Expoziția în cadrul căreia va putea fi admirată și piesa care poartă semnătura lui Botticelli se va deschide la Suceava pe 28 noiembrie și va fi cu plată.
Potrivit domnului Ursu, expoziția va mai cuprinde piese Rubens, Veronese, Brueghel cel Tînăr, Jordaens, Snyders și Ravesteyn, piese ”care sînt cuprinse de la sfîrșitul secolului al XV-lea, pînă în prima parte a secolului al XVI-lea”. ”Nu are rost sa vorbim de suma de asigurare, este imensă”, a adăugat Emil Ursu, subliniind valoarea pieselor de artă. Muzeul este prevăzut cu pază, camere de luat vederi și senzori.
A conchis Emil Ursu: ”Această expoziție ar fi cea mai mare expoziție de artă europeană care a ajuns vreodată în estul României. De altfel, este cea mai mare expoziție de artă europeană pe care Sibiul a scos-o din Sibiu, din Burkenthal”.