Fostul șef al Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, care deține una din cele cinci firme de easy-rafting din zona Dornelor, a declarat, într-o intervenție telefonică la Radio Top, că lumea încă mai vine la rafting, deși nu în număr la fel de mare ca în alți ani. De asemenea, domnul Ariciuc s-a declarat mulțumit de nivelul apei, în condițiile în care vara a fost una secetoasă.
A declarat Petrică Ariciuc: ”Lumea vine la rafting, nu vine ca în alți ani. Apă încă este, a plouat destul de bine în ultimul timp. Ne-am putut bucura de o apă destul de bună, adică, pentru început de august, nivelul apei se prezintă foarte bine față de alți ani. Acum vedem ce va urma în perioada imediat următoare, problema este că sezonul de easy-rafting cel mai bun e la începutul verii și toamna, cînd se spune ca plouă mai mult. Acum, cum toate s-au dat peste cap…”.
Se face rafting pe rîul Bistrița, rîul cu cel mai lung traseu montan din România, 120 de kilometri, cu un nivel al apei în jur de 35-55 de centimetri, potrivit lui Petru Ariciuc. Întrebat pe ce porțiune se face cursa, fostul șef al Salvamont Vatra Dornei a precizat: ”Noi folosim pentru grupuri, pentru tabere, traseul cu plecare din Vatra Dornei, ieșirea la Rusca, 11 kilometri, dar atunci cînd avem și adulți, de la Crucea se pleacă, tot 11 kilometri – intrarea pe la Crucea, ieșirea pe la Podul Bernatei. Este un traseu puțin mai spectaculos, iar dacă avem noroc de o ploaie, așa, de o zi, o zi jumate, nivelul apei chiar satisface niște dorințe de adrenalină”.
Persoanele care vor să facă rafting vin de obicei în grupuri și în weekend, a precizat Petru Ariciuc: ”De obicei vin grupuri, tabere, și din ce am discutat cu ceilalți operatori, toată lumea încearcă pe weekend să grupeze cîte două, cîte patru persoane și să facă de o barcă. Bărcile sînt profesionale de rafting, de 6, de 10, de 12, de 16 persoane. Acum, depinde și de mărimea grupului care se strînge într-o anumită zi”.