Pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, la Muzeul de Istorie a fost vernisată cea mai mare expoziție de artă europeană care a ajuns vreodată în estul României, ”o expoziție extraordinară”, după cum a declarat, la Radio Top, managerul Bibliotecii Bucovinei <I.G. Sbiera>, Gabriel Cărăbuș, care a fost prezent la vernisaj.
A mai spus domnul Cărăbuș despre impresionanta expoziție de la Muzeul de Istorie: ”O expoziție foarte interesantă. Felicit cele două muzee, felicit conducerile, pe domnul director Ursu… într-adevăr, o expoziție extraordinară. Putem adresa noi, sucevenii, mulțumiri Muzeului Brukenthal și domnului director de acolo, pentru faptul că au făcut posibilă această expoziție”.
Managerul Bibliotecii Bucovinei a subliniat importanța prezenței acestei expoziții la Suceava și, totodată, importanța vizionării ei, spunînd: ”Pînă la urmă, practic, în felul acesta, ne dă nota valorilor pe care noi le deținem în diverse locații, în diverse muzee, pe care ar trebui să le prețuim ca atare: să le vizităm cu mic cu mare atunci cînd avem posibilitatea. (…) O avem aici, nu trebuie să ne deplasăm la Sibiu sau în altă parte, în altă parte a lumii, pentru a viziona astfel de exponate. (…) Cînd discutăm de lucrări din anii 1400-1500, început de 1600, fiindcă undeva din acea perioadă am înțeles că sînt lucrările, și cu artiști mari ai lumii… cred că ar trebui să înțelegem importanța unor astfel de activități și importanța eforturilor care stau în spate, fiindcă așa, știm întotdeauna, se vede ceea ce e în față, se vede expoziția, se vede că e ceva frumos realizat, dar în spate e un efort uriaș”.
Expoziția, care cuprinde capodopere ale artei europene din colecția Muzeului Național Brukenthal, poate fi admirată pînă pe 12 ianuarie 2025. Sînt expuse o haină bisericească cu desene făcute de Botticelli, piesă ce nu a fost expusă nici măcar în muzeul Brukenthal, ci doar o singură dată la Paris, alături de lucrări semnate de Rubens, Veronese, Brueghel cel Tînăr, Jordaens, Snyders și Ravesteyn. Piesele sînt realizate de la sfîrșitul secolului al XV-lea și pînă în prima parte a secolului al XVI-lea.