În perioada 10-16 iunie 2024 a avut loc o nouă ediție a <Zilelor Culturii Fălticenene>, un festival ce a fost lansat în 2011 cu prilejul Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret <Grigore Vasiliu Birlic>.
Preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației <Fălticeni Cultural>, care organizează anual manifestarea cu ajutorul Primăriei Municipiului Fălticeni și al comunității locale, a spus la Radio Top: ”A fost o săptămînă foarte frumoasă, care practic devine o tradiție de acum, pentru că din 2011 organizăm <Ziua Culturii Fălticenene>, pe 15 iunie, și dintr-o zi s-a transformat într-o săptămînă. Dorim să avem cît mai multe evenimente culturale pentru fălticeneni și nu numai”.
Unul dintre momentele foarte așteptate și apreciate de public a avut loc chiar în prima zi a festivalului, pe 10 iunie, la Catedrala ”Învierea Domnului” – spectacolul Grupului Psaltic <Tronos>, al Patriarhiei Române, care a avut și un invitat special din Beirut. Despre acest moment, preotul Mihăilă a povestit la Radio Top: ”Au avut o invitată tocmai din Beirut, Ribale Wehne. Am început sus, foarte sus, cu o prezență foarte mare – aproape 1.000 de oameni”.
Cu o desfășurare foarte mare au fost și Gala ”10 pentru Fălticeni”, ediția a III-a, și Gala ”Excelența în Educație în mediul rural”, ediția a II-a, care au avut loc pe 15 iunie. A spus președintele Asociației <Fălticeni Cultural>: ”După aceste două gale a avut loc un concert al celor trei tenori ieșeni (Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu şi Florin Guzgă – n.r.), sub îndrumarea dirijorului Daniel Jinga și acolo, în mijlocul orașului, în piața <Nada Florilor>, a fost o prezență foarte, foarte mare”.
Gala <10 pentru Fălticeni> a adunat, de asemenea, foarte mulți oameni. A precizat preotul Liviu Mihăilă: ”Au fost cîte 10 nominalizări la fiecare categorie, categoriile fiind tot 10 la număr, deci 100 de nominalizări și, după aceea, premierile”.
Ziua de duminică a festivalului, 16 iunie, a fost rezervată teatrului, pe scena Centrului Cultural <Grigore Vasiliu Birlic> fiind prezentate de Ateneul din Iaşi două piese: <Domnul Goe> şi <Steaua fără nume>. Întrebat la Radio Top dacă au adunat public numeros, Liviu Mihăilă a spus: ”Întotdeauna teatrul este bine primit de fălticeneni. <Steaua fără nume> a umplut sala. E adevărat și că această piesă de teatru este deosebit de frumoasă, iar lumea știe și, chiar dacă au mai văzut-o și în alte distribuții, întotdeauna caută acest spectacol”.
Și concursul de recitare <Poetul Lunii> a adunat foarte multe persoane, în special copii si tineri. Întrebat dacă mai sînt copiii dornici de recitare, domnul Mihăilă a spus: ”Din ce în ce mai mulți, mai ales cei mai mici. E o problemă la adolescenți. Cred că o problemă generală, observ eu, nu mai au gustul acesta de a recita poezie, de a asculta poezie. Dar cultivăm, încercăm să ne revenim cu partea aceasta de recitare”.
Sîmbătă a avut loc și tradiționala slujbă de pomenire a personalităților fălticenene. A precizat preotul Mihăilă: ”Am făcut această pomenire, nu numai lui Mihai Eminescu, ci și personalităților fălticenene, care sînt, slavă Domnului!, foarte multe la nivel național. De aceea se laudă Fălticeniul, nu știu dacă cu ceea ce face el acum, dar cu ceea ce am avut în trecut, avem cu ce ne lăuda. Și, evident, l-am pomenit pe Ion Irimescu, cel care a dăruit cel mai mult orasului Fălticeni”.
Fiecare eveniment din cadrul Festivalului <Zilele Culturii Fălticenene> a avut publicul său, a mai spus domnul Mihăilă, care a concluzionat: ”Chiar dacă a plouat și, cumva, publicul nu a mai venit atît de mult în timpul săptămînii, fiecare eveniment a avut farmec”.
Sursă foto: pagina de Facebook a Asociației <Fălticeni Cultural>