Pe 29 și 30 octombrie, maestrul Mihai Pînzaru – PIM a participat la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Concurs Internațional de Folclor <Cîntecele neamului>, în cadrul căruia s-a marcat și împlinirea a 70 de ani de la înființarea Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu”.
Evenimentul a avut loc pe 29 și 30 octombrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava. La evenimentul organizat de Consiliul Județean Suceava, Școala Populară de Artă <Ion Irimescu> Suceava și Centrul Cultural <Bucovina> au participat concurenți din 12 județe ale țării și din Republica Moldova, și au susținut recitaluri numeroși interpreți consacrați de muzică populară.
Maestrul PIM a povestit la Radio Top și cum a luat naștere acest festival: ”Era un pandant, gîndit la nivelul Școlii de Arte, era pe vremea directoratului lui Petru Horvat și eu eram profesor. Ne-a venit ideea organizării acestor manifestări din punct de vedere muzical. Horvat, care avea toate, eu știu, fiind muzician ca formațiune intelectuală, culturală, s-a gîndit la aceste <Cîntece ale neamului>, dedicate unui concurs pentru elevii școlilor de artă și meserii de la nivelul țării. Pe plan plastic am venit eu cu ideea ca această manifestare să poarte denumirea de <Lumina Nordului> și știm și noi că am relatat la timpul respectiv, astă-vară, cînd am avut tabăra națională <Lumina Nordului>. Ce e interesant este că la această manifestare de arte, directorul Ion Băițan s-a gîndit că se poate marca și împlinirea celor șapte decenii de existență ale Școlii Populare de Artă de la Suceava. Și cu acest prilej, Școala de Arte a emis și a înmînat diplome de onoare grupului de profesori care încă activează, bineînțeles că sînt generații și generații care s-au petrecut pe la catedrele acestei minunate instituții de cultură, care vine în întîmpinarea familiilor cu copii, în primul rînd pentru elevi cu vocații muzical – artistice”.
Diplomele de onoare au fost acordate ”unor nume de marcă ale profesoratului”, potrivit artistului plastic Mihai Pînzaru. Printre aceste personalități se numără foști directori ai Școlii de Artă, printre care pictorul Dumitru Rusu, Petre Horvat, cunoscuta profesoară de pian și muzicolog Elena Andriescu, dar și ”o seamă întreagă de profesori și elevi”. A precizat Maestrul PIM: ”Diploma de onoare a fost emisă și sună cam așa: se acordă domnului/ doamnei drept mulțumire și recunoștință pentru efortul de a oferi o educație de calitate bazată pe continuitate, identitatea națională și valorificarea patrimoniului cultural. Semnează director Ion Băițan, Centrul Cultural <Bucovina>, manager Sorin Filip și, bineînțeles, sub egida Consiliului Județean Suceava”. Maestrul PIM a adăugat: ”Vreau să subliniez un nume, un om care și el s-a preocupat foarte mult de buna desfășurare a Școlii Populare de Arte cînd era directorul Centrului Cultural <Bucovina>, anume Viorel Varvaroi. Oameni… oameni la care să ne gîndim în timp – doamna Dominte, oameni care au slujit cultura. Victor, care a fost și el director la Centrul Cultural. Și oamenii care sînt acum, Călin Brăteanu și toată lumea care vine către zona asta cultural-artistică”. Mihai Pînzaru-PIM s-a referit la Rodica Dominte și la Victor T. Rusu.
Toți concurenții care au participat la Festivalul Concurs <Cîntecele neamului> au fost acompaniați de Orchestra <Bucovina> a Școlii Populare de Artă <Ion Irimescu> Suceava, dirijată de maestrul Trifan Leancă. Dintre cei 25 de tineri interpreți care au concurat, cîștigătorul trofeului a fost desemnat un sucevean. A spus Mihai Pînzaru-PIM: ”Este vorba de un băiat din județul nostru, Ionuț Florin Tonuț, care cred că este din, dacă nu greșesc, din Botoșana, este elevul doamnei profesoare expert Maria Macovei”.
A concluzionat Maestrul PIM: ”O atmosferă, așa, de romantism, de frumoasă aducere aminte pentru profesori și elevi… (…) A fost frumos, o atmosferă plăcută. Lumea s-a simțit bine, sala a fost plină de entuziaști”.