Potrivit lui Cătălin Nechifor, la Aeroportul <Ștefan cel Mare> Suceava, ar trebui să se mai facă investiții, pentru că totul este ”înghesuit” și ”nu s-a asigurat un spațiu vital de respirație în zona aeroportuară”. Domnul Nechifor a fost europarlamentar, deputat și președinte al Consiliului Județean Suceava. În perioada în care a fost președinte CJ, acesta a ”avansat ideea unui plan amplu de creștere a capacității aeroportuare”. Masterplanul după care s-a ghidat Cătălin Nechifor încă există și ar putea fi dus la finalizare.
La sfîrșitul lunii februarie, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, s-a întîlnit, la Budapesta, cu reprezentanții Wizz Air și a discutat despre posibilitatea de dezvoltare a mai multor curse aeriene de pe Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava. Întrebat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, dacă Wizz Air va redeschide baza de la Suceava sau crede că se așteaptă mai întîi investiții în aeroport, domnul Nechifor a spus: ”Cu cei de la Wizz am vorbit și eu la Budapesta înainte de semnarea contractului, în 2015. Nu știu exact ce s-a discutat concret la Budapesta, știu doar că eu, cînd am vorbit cu ei, le-am avansat ideea unui plan amplu de creștere a capacității aeroportuare în zona de servicii, taxi, parking de avioane și în zona de îmbarcare-debarcare, pentru că, actualmente, aerogara, deoarece este creată în anii ’60, e foarte mică”.
Cătălin Nechifor a continuat, dînd ca exemplu aeroportul Charles de Gaulle de la Paris, unul ”uriaș, care are inclusiv tren rapid între diverse terminale”. A spus domnul Nechifor: ”Eu o gîndeam doar pentru zboruri interne. S-a făcut un terminal II, care este din punctul meu de vedere foarte înghesuit în spațiul respectiv și mic ca și volum. Și acum, mă rog, lăsase domnul Flutur un terminal III, așa, cumva, plutea în așteptare ca și proiect, dar eu cred că s-a greșit un lucru fundamental – nu s-a asigurat un spațiu vital de respirație în zona aeroportuară. Toate s-au îngrămădit în acel perimetru și e foarte complicat. Dacă ne uităm la toate aeroporturile din lume vedem că ele sînt dezvoltate în jurul unor axe. La noi sînt trei metri dintr-unul într-altul, din gard în gard. Lucrul ăsta nu asigură o fluiditate (…) și cred că ar trebui să aibă un proiect de dezvoltare foarte serios pentru exact chestiunea asta”.
Vizavi de proiectul de dezvoltare a aeroportului sucevean pe care l-a urmat în perioada în care a fost președintele CJ Suceava, domnul Nechifor a spus: ”Proiectul pe care l-am lăsat eu în 2016, dar domnul Flutur l-a ignorat, a fost transformarea acelui Centru Economic Bucovina, care-i nefolositor, din păcate, în terminal. L-am și dat atunci în administrare celor de la aeroport, cu clădire, cu parcări, cu alei betonate, cu spații, cu tot ce trebuie acolo, inclusiv zonă de mini-hotel pentru echipaj puteam construi acolo, inclusiv un fel de cantină care să aibă catering pentru avioane putea fi făcut acolo, aveai parcări generoase…”.
Potrivit lui Cătălin Nechifor, acest masterplan încă există și s-ar putea folosi, dacă s-ar dori acest lucru. A precizat acesta: ”Se poate face si acum, doar că cineva trebuie să înțeleagă și să ia masterplanul de dezvoltare a aeroportului pe care l-am realizat în 2007, era atunci domnul Mîrza președinte, cu o companie germană. Știu că am fost atunci la Munchen, la terminalul II, și am văzut concret ce înseamnă viziunea de dezvoltare aviatică, exact ceea ce vă spuneam – spațiu vital. Acel masterplan a stat la baza proiectului european care s-a cîștigat cu finanțarea post-transporturi pentru aeroport și e un document de bază. Îl are și Consiliul Județean. Practic, un masterplan îl continui sau îl schimbi, nu exista că <îl adaptăm>. Poate fi aplicat și acum. Eu l-am urmat atunci, m-am dus cu zona de aeroport, într-o extremitate unde ar fi trebuit sa fac niște căi de rulare către pistă, suplimentare, ocoleam zona de aeroclub privat, zona de heliport, și făceam pe acolo, practic, scoteam traficul internațional la capăt de aeroport într-o zona liberă”.