Consiliul Județean al Elevilor Suceava reclamă că multe unități de învățămînt din județ nu fac cunoscut Statutul Elevilor. Într-un comunicat al CJES se arată că ”multe instituții de învățămînt preuniversitar din județ omit diseminarea acestui Statut, avînd în vedere că un procent de 38,4% dintre respondenți au afirmat că nu au auzit niciodată de acesta”.
În comunicatul de presă se arată că ”în decembrie 2024, Consiliul Județean al Elevilor Suceava a lansat Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Județean în anul școlar 2023-2024 (RISEJ). Acest Raport, derulat anual de către Consiliul Național al Elevilor, cît și toate substructurile sale la nivel județean, a constat în centralizarea a 2.353 de răspunsuri din partea elevilor suceveni la 30 de întrebări privind experiențele lor din anul școlar precedent. Biroul executiv al CJE SV a interpretat și structurat aceste date sub forma unui studiu de 43 de pagini, care include o serie de indicatori relevanți pentru actorii principali în domeniul educațional.
Raportul evidențiază o realitate îngrijorătoare: deși drepturile elevilor sunt consacrate la nivel normativ de către Statutul Elevului, singurul act ce prevede drepturile și obligațile acestora, în realitate ele nu sunt întotdeauna luate în considerare.
De asemenea, Consiliul Elevilor din județ a expus o serie de recomandări adresate autorităților locale și județene, menite să amelioreze problemele identificate în Raport. Printre acestea se numără și diseminarea Statutului Elevului de către conducerile unităților de învățământ, aplicarea unor măsuri concrete pentru a combate violența, discriminarea și cazurilor de hărțuire cu care se confruntă, conform studiului, 36,7% dintre elevii suceveni. Este, de altfel, invocat dreptul elevilor la decontarea cheltuielilor aferente transportului prin sume forfetare, având în vedere că doar 36,6% dintre elevi beneficiază integral de acestea, deși Hotărârea de Guvern ce le conferă acest drept este existentă încă din anul 2023. În plus, CJE SV a subliniat lipsa rutelor de transport public convenabile pentru elevii din județ.
În comunicat este citat președintele Consiliului Județean al Elevilor Suceava, Ștefan Ioniță, de la Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, spunînd: „Trăim într-o perioadă în care educația trebuie evolueze într-o direcție modernă, adaptată nevoilor elevilor. Acest raport reflectă vocea elevilor suceveni, care sesizează nereguli semnificative la nivel județean. Conducerile multor unități de învățământ par să manifeste un dezinteres față de respectarea drepturilor elevilor, concentrându-se mai degrabă pe inițiative de fațadă, precum organizarea unor proiecte extrașcolare superficiale, menite să sporească imaginea publică a instituțiilor fără a adresa problemele reale din școli. Astfel de abordări nu doar că periclitează evoluția sistemului de învățământ, dar și creează o barieră invizibilă între elevi și profesori”.