România nu are o producție atît de mare de ouă încît să-și poată permite să și exporte, de exemplu în Statele Unite ale Americii, care se confruntă cu o criză a acestui produs. Din cauza gripei aviare din Statele Unite, care s-a răspîndit cu repeziciune în fermele foarte mari existente acolo, ouăle s-au scumpit și se recurge la importuri din Coreea de Sud și Turcia.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, întrebat de ce România nu exportă ouă în Statele Unite, cum fac Turcia și Coreea, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Mihai Sorin Voloșeniuc, a declarat:
”Noi, românii, consumăm undeva la 250-270 de ouă de persoană pe an, iar în America se ajunge undeva la peste 400. Noi nu avem așa de mari cantități de ouă, nu avem o disponibilitate atît de mare și avem cerere de ouă și pe piața europeană. Polonia, de exemplu, la ora actuală are puțin și ceva de la noi. Deci, nu sîntem mari exportatori de ouă și abia ne asigurăm consumul”.
În schimb, sîntem mari exportatori de carne de pui și de carne de oaie. A spus domnul Voloșeniuc: ”Deci, dacă sînt două lucruri la care stăm foarte bine, acestea sînt creșterea păsărilor, unde producem mai mult și exportăm o cantitate importantă de carne de pasăre și, bineînțeles, creșterea oilor”. O cantitate importantă de pui se exportă în Franța, iar multă carne de oaie ajunge în zona arabă.
A mai declarat domnul Voloșeniuc: ”Trebuie să avem acorduri comerciale, dar trebuie să avem mai întîi ce exporta. Ca să avem acest acord comercial trebuie să vedem ce putem exporta. Și apoi, piața americană la ora actuală are o grămadă de bariere, are un caiet de sarcini important din punct de vedere sanitar-veterinar, din punct de vedere al securității sanitar-veterinare”.