Directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, susține că acțiunea de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar și a celor abandonate se face pentru a reda ”strada mașinilor și trotuarele pietonilor”.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, domnul Doroftei a adăugat: ”Nu doar pe trotuare, ci și pe străzi acționăm pentru ridicarea mașinilor care sînt staționate neregulamentar, uitate pe alocuri. Ați văzut că am avut niște cazuri cu mașini fără plăcuțe de înmatriculare. Ei bine, acele mașini au fost imobilizate de Poliția Rutieră ca urmare a încălcării legii, iar proprietarii acelor mașini au preferat să le lase acolo, să le uite, fie pe la Centrul de Transfuzii, fie într-o stație de autobuz, fie chiar pe bulevard. Și atunci noi am recurs la ridicarea acestor mașini și, bineînțeles, proprietarii au fost sancționați cu amendă și au avut de plătit și transportul, și depozitarea mașinii respective”.
Domnul Doroftei a spus că o mașină poate fi considerată abandonată și poate fi ridicată la 6 luni după expirarea ITP-ului. A declarat directorul Poliției Locale: ”Avem și surprize. Chiar în zona aceasta unde ne aflăm noi, în Zamca, este o mașină care are roțile dezumflate, care arată foarte neîngrijit, dar care are ITP valabil pînă în luna a șasea 2025. Și atunci ea rămîne acolo. După ce expiră ITP-ul, la șase luni după ce a expirat ITP-ul, putem să o ridicăm. Legea 421 ne spune că la 6 luni după expirarea ITP-ului mașina poate fi declarată abandonată. Începem o procedură prin care afișăm o somație pe parbrizul mașinii și în paralel îi transmitem și în scris proprietarului, pentru ca acesta să aleagă: fie să-și ridice mașina de pe domeniul public, fie să o pună în legalitate, să-i facă ITP, să circule cu ea, mă rog, e alegerea fiecăruia”.
Ovidiu Doroftei a mai spus: ”Dacă o mașină e parcată regulamentar, subliniez, nu avem temei legal să intervenim. Dacă este parcată undeva pe domeniul public pe un loc care nu este marcat, semnalizat, dacă e pe un spațiu verde putem interveni, pentru că există niște norme de conviețuire unde se reglementează și această situație, și putem ridica. Dacă obturează sau obstrucționează accesul într-o clădire, într-o incintă, într-o curte, la fel, putem interveni. Sînt foarte puține cazurile unde nu putem interveni și unde nu putem să luăm această măsură legală”.
Mașinile ridicate sînt depozitate undeva spre Mitocul Dragomirnei. În prezent, acolo sînt cîteva zeci de mașini. Majoritatea proprietarilor mașinilor ridicate nu mai vin după ele. A spus Ovidiu Doroftei: ”Noi le păstrăm o perioadă de timp. Se fac niște proceduri de trecere a lor în proprietatea municipiului, după care se organizează o licitație pentru valorificarea lor. Sînt evaluate, se organizează o licitație. Dacă nu se prezintă nimeni, într-un final ajung la fier vechi. Vreau să vă spun că de cele mai multe ori nu vine nimeni să recupereze mașina respectivă. Ce ridicăm ajunge într-un final, după niște luni de zile de procesare, la fier vechi. Am avut la un moment dat și un BMW seria 7 cu niște ani vechime, dar, oricum, mașina arăta foarte bine, care era abandonată aici, în Zamca. Nu s-a prezentat nimeni”.