Doctorul în istorie Daniel Hrenciuc, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, nu știe ca vreodată Statele Unite ale Americii să fi avut o atitudine atît de dură față de politicile Europei Occidentale.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, întrebat, cu referire la discursul vicepreședintelui SUA, JD Vance, de la Munchen, dacă America a avut vreodată o poziție atît de dură față de Europa Occidentală, domnul Hrenciuc a declarat: ”Niciodată, niciodată, pentru că, americanii, întotdeauna au fost… După Primul Război Mondial au renunțat la doctrina Monroe și s-au implicat foarte activ, foarte concret alături de Europa. În al Doilea Război Mondial nici nu mai vorbim cît de important a fost rolul Americii. Apoi, în Războiul Rece și așa mai departe. Deci este o abordare absolut inedită, foarte tranșantă și care prefigurează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește relațiile internaționale și relația cu Europa Occidentală. Ține de ceea ce specialiștii numesc realism în relațiile internaționale. Se bazează foarte mult pe adaptarea la realități, pe capabilitățile militare și așa mai departe”.
JD Vance a vorbit la Conferința de Securitate de la Munchen despre scăderea standardelor democratice în Europa.
Referitor la atitudinea Statelor Unite față de războiul din Ucraina, domnul Hrenciuc a spus: ”Sigur că securitatea europeană și problema războiului între Ucraina și Rusia ridică foarte multe costuri, ridică foarte multe probleme în continuare. Administrația Trump are o abordare total diferită de cea a administrației Biden. Cred că, totuși, Uniunea Europeană ar fi trebuit să-și ia mai de mult mai în serios rolul, să fi avut o abordare mai concretă pe zona securității sale. Sîntem permanent la mînă americanilor. Sigur că fără americani este foarte, foarte greu, dar ar trebui, pentru că asta rezultă din toate discuțiile de acum, acordată o atenție mult mai mare securității. Asta presupune creșterea PIB-ului pentru apărare, investiții în zona industriei de apărare și așa mai departe”.