Se juca fotbal organizat în Bucovina în urmă cu peste 100 de ani. În contextul împlinirii a 106 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara, doctorul în istorie Daniel Hrenciuc a fost întrebat, într-o intervenție telefonică la Radio Top, dacă se juca fotbal pe vremea aceea, acesta a răspuns: ”Existau foarte multe echipe”. Domnul Hrenciuc este pasionat de acest sport și ține cu Barcelona, dar a declarat că nu a avut timp să urmărească meciurile din ultima vreme ”pentru că a avut de terminat o carte”.
În schimb, despre echipele pe care Bucovina le-a avut pe vremuri, profesorul Hrenciuc a detaliat: ”De exemplu, exista <Dragoș Vodă> la Cernăuți, exista <Hatmanul Luca Arbore>, fiind mutată ulterior la Rădăuți – erau campioni de talie națională… Exista o echipă evreiască care se numea <Maccabi>, la Cernăuți, care participa la competiții și, ulterior, la Campionatul Național. Germanii aveau <Jaen>, altă echipă, poloneză, era <Lechia>, echipa lor. Deci, poate lucrurile acestea nu se știu, dar exista un campionat de fotbal foarte bine întreținut, foarte urmărit, foarte disputat”.
Acest campionat de fotbal nu era la nivel de Austro-Ungaria, potrivit profesorului Hrenciuc, care a precizat: ”Era la nivel de Bucovina, Bucovina fiind un mare ducat care avea autonomie foarte pronunțată, să spunem așa. Și, ca atare, el se desfășura la nivelul provinciei, dar se juca și cu echipe din restul provinciei. Sigur că, ulterior, unii dintre acești fotbaliști au ajuns să evolueze la echipele centrale, echipele din București, pe la Arad, la Timișoara… Ei s-au integrat în campionatul național, dar, în continuare, acele echipe au rămas și ele au constituit în timpul războiului structurile pe care s-au activat diverse activități de rezistență și așa mai departe”.