Referindu-se la ce s-a întîmplat în Biroul Oval la finele săptămînii trecute, doctorul în istorie Daniel Hrenciuc, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, spune că așa ceva era de neimaginat pînă acum.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, întrebat dacă s-a mai pomenit așa ceva, ca liderii a două țări să se certe în fața camerelor de luat vederi, în transmisiune directă, domnul Hrenciuc a declarat: ”În secolul XXI, între state democratice, la nivelul acesta, în care Statele Unite să fie actorul principal nu s-a întîmplat așa ceva, e ceva inedit”.
Întrebat dacă mai este loc de împăcare, domnul Hrenciuc a afirmat: ”Sigur că da. Și Zelenski are tot interesul să refacă relația, adică să revină asupra discuțiilor cu Trump, și Trump, care este obsedat în perioada aceasta de obținerea Premiului Nobel pentru pace pe filiera încheierii războiului cu Ucraina. Depinde acum de capacitățile fiecăruia, de ale lui Trump și de al lui Zelenski, fiecare din punctul său de vedere. E destul de complicat”.
Domnul Hrenciuc a spus că a aflat din presă că domnul își dorește Premiul Nobel pentru pace și a adăugat: ”Pînă la urmă, dacă reușește într-adevăr să pună capăt războiului, chiar ar merita să primească Premiul Nobel pentru pace”.
După întîlnirea liderilor mai multor țări europene care a avut loc la Londra, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat că garanțiile de securitate acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără sprijin din partea Statelor Unite. În acest context, Daniel Hrenciuc a spus: ”Nu cred că toată lumea a înțeles, dar sloganul lui Trump și politicile sale sînt îndreptate spre acel Make America Great Again. Centrul de greutate al interesului american se deplasează încet, dar sigur, spre Asia, pentru că acolo este principala problemă de securitate a Statelor Unite. Și, ușor-ușor, europenii vor trebui să se implice mai mult în apărarea Ucrainei. Și acum observăm că statele din Occident alocă mai puțin bugetului de apărare, pentru că ele sînt, geografic vorbind, mai departe de Ucraina, pe cînd statele din Est sînt, în frunte cu Polonia… Ele trebuie să investească și realmente au investit mai mult pentru apărare. Sigur că există această frică extraordinară a dezangajării pe o scară mai mare a Statelor Unite, și atunci Europa va trebui să se înarmeze. Implicit România. Noi am alocat pe hîrtie 2,5% din PIB, după aia anul trecut 2,28%, dar în realitate nu am trecut de 1,6%-1,7% din PIB pentru apărare. Deci, va trebui ca și România să se înarmeze. Este calea cea mai sigură”.
Profesorul Hrenciuc a adăugat: ”Întîlnirea de la Londra este un extrem de benefică. Pe termen scurt este foarte, foarte benefică. Este foarte important ca politica abordată să fie unitară, adică Europa să nu se divizeze. Ăsta ar fi cel mai mare pericol și asta ar fi cea mai mare eroare care s-ar putea întîmpla. Sînt garanțiile de securitate pentru Ucraina, din interiorul cărora nu pot lipsi Statele Unite. Polonia, care are o relație mult mai apropiată cu Statele Unite și țara care a investit cel mai mult în apărare, cred că poate fi acum o portavoce a statelor din Europa, credibilă și, pînă la urmă, cu sorți de izbîndă, în a-l convinge pe Trump să se implice în garantarea securității Ucrainei”.
(Foto: CNN)