Primăria Fălticeni va inventaria toate clădirile din municipiu care ar putea fi clasate ca monumente istorice. Decizia a fost luată după un control dispus de prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, după ce municipalitatea s-a apucat să demoleze Casa Morțun. Este vorba despre o clădire construită în anii 1800, unde a funcționat și un dispensar uman. Operațiunea de demolare a fost suspendată după ce, în semn de protest, profesorul Ioan Ilișescu s-a urcat pe unul din zidurile rămase în picioare. Într-un comunicat al Prefecturii se arată că avînd în vedere pericolul pentru siguranța pietonilor pe care îl reprezintă clădirea parțial dărîmată, cu resturi de moloz și cărămidă din zidul demolat căzute la limita cu trotuarul străzii Maior Ioan, precum și riscul de prăbușire pentru elemente din interiorul construcției, Primăria Fălticeni va adopta măsuri de punere în siguranță a circulației în zonă. Municipalitatea va monta bandă avertizoare și va pune afișe pentru interzicerea accesului și atenționarea asupra pericolului de accidentare. De asemenea, va fi blocată circulația pietonală pe trotuarul din apropierea clădirii. Aceste măsuri au fost adoptate pe timpul controlului și sînt aplicate parțial.
În comunicat se precizează că Direcția pentru Cultură a propus amendarea cu 10.000 de lei a municipalității fălticenene, însă această măsură excede competența legală a comisiei constituite prin ordin al prefectului. În același document se subliniază: „Motivat de expunerea în cadrul raportului comisiei a cronologiei de emitere a actelor administrative emise de către autoritatea locală, 28 aprilie – autorizația de desființare, 7 iulie – Ordinul de începere a lucrărilor de demolare și 27 iulie – Ordinul de sistare a lucrărilor de demolare, dar fără a se fi cuantificat în timp momentul efectiv în care au început lucrările de demolare, Instituția Prefectului va solicita de îndată Inspectoratului de Poliție clarificarea acestui aspect. Specialiștii serviciului de specialitate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție au, spre deosebire de ceilalți membri ai comisiei, competenţa legală de a aprecia dacă acțiuni sau inacțiuni constituie, potrivit legii, contravenţie sau infracţiune şi pot dispune procedural în consecinţă, după caz”.
Prefectul Moldovan a declarat: „ Activitatea comisiei de control nu a fost și nu trebuie privită ca o acțiune sancţionatorie vizînd instituţii sau autorităţi administrative la nivel local. Scopul este doar protejarea patrimoniului istorico-cultural la nivelul judeţului Suceava”. El a adăugat: „Trebuie să fim conștienți că moștenirea culturală, istorică și arhitecturală pe care o avem trebuie ocrotită prin toate mijloacele pe care legislația actuală ni le pune la dispoziție și pentru ca acest demers să aibă finalitate, autoritățile și societatea civilă, împreună, trebuie să conlucreze corect și continuu”.