Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava a marcat Ziua Combaterii Risipei Alimentare, care se sărbătorește odată cu Ziua Mondială a Alimentației. La nivel național, pe aceeași dată, este sărbătorită și Ziua Combaterii Risipei Alimentare. În cadrul unui eveniment organizat în Sala ”Joseph Schmidt” împreună cu Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava și Asociația <Gustă din Bucovina> s-a discutat despre combaterea risipei alimentare, iar cei din sală aveau pancarte pe care scria ”Stop risipa alimentară”.
În cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, decanul FIA, Mircea Oroian, a spus: ”Am avut mai multe pancarte pe această temă. În plus, Asociația <Gustă din Bucovina> își propune, prin lanțul scurt pe care îl are în vedere în ceea ce privește producția și comercializarea, practic, reducerea risipei alimentare”.
În România există mai multe acte normative cu privire la combaterea risipei alimentare, potrivit profesorului Oroian, care a adăugat: ”Este și una dintre politicile Uniunii Europene: să reducem risipa alimentară, să consumăm mai cumpătat, avem grijă ce cumpărăm, cum cumpărăm, astfel încît cantitatea de produse alimentare pe care le debarasăm la final să fie cît mai redusă. În perioada sărbătorilor noi, ca și popor, sîntem campioni europeni la cantitatea de produse alimentare pe care o aruncăm”.
Întrebat dacă la cantina-restaurant a Universității s-au luat măsuri pentru a nu se face risipă, domnul Oroian a spus că ”porțiile la cantină sînt dimensionate astfel încît consumatorul final să nu debaraseze la final produs alimentar”. A completat decanul FIA: ”Din ce am observat eu, majoritatea studenților consumă cam cît au cumpărat, avînd în vedere și creșterea prețurilor, cred că sînt mai cumpătați nu doar studenții, dar și românii în ceea ce privește consumul de alimente”.
Mîncarea de la cantină este subvenționată.