Orest Onofrei, fost prefect al județului Suceava, susține că toate comunele sucevene transformate în orașe în anii 2004 au fost înființate ilegal. Domnul Onofrei a declarat la Radio Top: ”Toate au fost înființate ilegal complet. De ce? Pentru ca să declari pe cineva oraș trebuie să aibă un anumit număr de locuitori, un anumit procent de asfalt, de canalizare… Nici măcar una nu a îndeplinit condițiile, nici măcar Solca care era de mult oraș. S-a dat o Hotărîre de Guvern și apoi o lege printr-o documentație ilegală, mincinoasă, semnată la vremea aia de prefect, de primari, de consiliile locale”. Întrebat dacă se mai poate ca respectiva lege să fie anulată acum, după 20 de ani, fostul prefect din perioada 2005-2008 a spus: ”Se poate, dar trăim marea noastră fericire: prescripția”.
În anii 2002-2003, Guvernul PSD de la vremea respectivă încerca să demonstreze Uniunii Europene că România merită să fie primită în cadrul acestui organism, pentru că nivelul de trai a crescut. Pentru asta, ministrul Administrației Publice, Octav Cozmîncă, făcea presiuni asupra prefecților pe care-i controla ca să transforme cît mai multe comune în orașe. La vremea respectivă, Orest Onofrei, președinte al partidului de opoziție PNȚCD, s-a opus acestei acțiuni. Domnul Onofrei a declarat:
”În 2002-2003 a fost o mare campanie să facem orașe. Și în Suceava s-a propus ca 16 comune să le facem orașe. Facem oraș, aducem liceu, facem pașapoarte noi. Am reușit din 16 în 8 să nu se facă, cu reproșurile de rigoare. Ce-au făcut comunele astea? Le-au schimbat placa și în loc să scrie Cajvana scrie orașul Cajvana. Și străzile, și canalizarea, și apa, și liceul au rămas aceleași. Dar ce s-a schimbat? S-a schimbat în loc de 11 consilieri 17, în loc de trei polițiști 15, în loc de…. și bineînțeles cu salariile de rigoare, pentru că una este primar de comună și una primar de oraș. Și au chinuit atîția amar de ani aceste opt localități care au fost inclusiv excluse de la fondurile europene pentru că nu mai erau sate. Și atunci au făcut un artificiu ingenios, într-un fel, și au zis așa: orașe cu zone rurale. Am fost eu la Milișăuți cînd s-a inaugurat primăria atunci eram prefect și am zis ce oraș este ăsta în care în consiliul local discutăm despre taxa de pășunat, despre unde să amenajăm stînele și unde să vindem varza?”.
Orest Onofrei a mai spus că dacă unele localități tot au fost transformate în orașe, atunci ar fi trebuit să fie ajutate să se dezvolte. A declarat domnul Onofrei: ”După povestea asta, în 2008 am intrat în Parlament și am propus să facem o lege pentru ca nenorocitele astea de orașe să fie finanțate. Cinstit ar fi fost dacă este oraș hai să-l facem oraș. Ar fi trebuit ca programe guvernamentale și fonduri europene să fie destinate pentru localitățile astea”.
În 2004 au fost transformate în orașe comunele Broşteni, Frasin, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Salcea, Milişăuţi şi Vicovu de Sus, chiar dacă nu au aveau un anumit număr de locuitori și un anumit procent de drumuri asfaltate și de locuințe racordate la rețelele de apă și canalizare.