Potrivit unei analize întocmită după datele furnizate de Institutul Național de Statistică se poate observa evoluția numărului de turiști sosiți în stațiunea Vatra Dornei, stațiune cu o vechime de peste 140 de ani, comparativ cu stațiunea Gura Humorului, stațiune cu o vechime de 20 de ani. Cifrele, potrivit lui Petru Ariciuc, de la site-ul dornaecoturism.ro, spun totul despre modul în care a fost gestionată stațiunea Vatra Dornei.
Înaintea sărbătorilor pascale, cîteva hoteluri și restaurante din Vatra Dornei erau închise. Întrebat dacă acum sînt deschise și dacă vine lumea, cu toate că nu au început vacanțele, Petru Ariciuc a spus, într-o intervenție telefonică la Radio Top: ”A fost surprinzător că în acea perioadă patru sau cinci hoteluri chiar din zona centrală a stațiunii erau închise. O parte pentru pregătiri, o parte din lipsă de turiști… destul de trist. Este un semnal de alarmă serios pentru HORECA. Și nu numai din Vatra Dornei, asta se întîmplă cam peste tot. Dar acum sînt deschise, sînt așteptați turiști, dar gradul de ocupare este destul de redus. De obicei, stațiunea începe să se umple cînd începe vacanța copiilor, după Bacalaureat… începe circulația turistică”.
Domnul Ariciuc a adăugat: ”Din punct de vedere al numărului de sosiri al turiștilor în stațiune, creșterea este ușor ascendentă, ușor. Dar dacă ne uităm la stațiunile din jur creștem foarte încet, comparativ cu ultimii trei ani, după cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică”. Dacă în 2001, la Vatra Dornei au fost 38.212 turiști, la Gura Humorului au fost 947. Din 2019 situația s-a schimbat la 180 de grade: 71.374 de turiști a primit Vatra Dornei, în timp ce la Gura Humorului au fost 95.845, iar în 2023 Vatra Dornei a ajuns să fie vizitată de 60.751 de turiști, iar Gura Humorului de 117.197, a precizat Petru Ariciuc.
Întrebat dacă una dintre explicațiile pentru această creștere uriașă a numărului de turiști sosiți în Gura Humorului ar fi faptul că acolo este Mănăstirea Voroneț, Petru Ariciuc a spus: ”Păi, în 2001 Voronețul era tot acolo. (…) Este vorba de modul în care este gîndită dezvoltarea unei stațiuni, modul în care atragem turiști, cum ne gîndim să-i păstrăm mai mult în destinație, cum îi fidelizăm și cum devenim noi mai atractivi. Este un moment în care Gura Humorului a dezvoltat foarte mult partea de agrement, infrastructura turistică de agrement, dezvoltată chiar de primărie, nu de instituții, nu de structuri private. Au acum, mai nou, Parcul Fîntînii, Parcul Hobiților, piscină, ștrand, pîrtie și așa mai departe… Au dezvoltat foarte mult infrastructura pentru turismul de familie. Noi, în Vatra Dornei, am uitat puțin de aceste lucruri și cred că dorința a fost de a deveni o stațiune liniștită. Noi sîntem o stațiune tradițională, de liniște, pentru persoane în vîrstă… dar uitați că acest lucru dăunează și statisticile nu mint”.
La Borșa se întîmplă, în schimb, un alt fenomen, potrivit domnului Ariciuc: ”Încep să vină foarte mulți turiști, pentru că infrastructura creată în ultimul timp, și prin pîrtia olimpică, a relevat că stațiunea nu are destule parcări. Aici este treaba primăriei si am înțeles că se ocupă, iar partea a doua, structuri de primire turistică și restaurante”.
Petru Ariciuc a mai spus la Radio Top că problema stațiunii Vatra Dornei nu o reprezintă lipsa turiștilor în sezon, ci lipsa acestora în extra-sezon și a adăugat: ”Noi trebuie să avem turism extra-sezon. Într-adevăr, ca și număr de înnoptări, la nivelul stațiunii Vatra Dornei, noi stăm mai bine decît oricine din județ, dar asta pentru că avem stațiune balneo (…) și vin turiști care nu cheltuie nimic în stațiune… oameni care nu-și permit să lase mulți bani la o terasă, la un restaurant și așa mai departe. Sînt oameni care au totul asigurat în propriul hotel. Aici este marea problemă – banii care nu rămîn în stațiune”.
Domnul Ariciuc a subliniat că Vatra Dornei are toate condițiile pentru a primi mulți turiști, însă momentan este ”prea multă liniște”: ”În momentul în care toate căile rutiere duc la Vatra Dornei, rîurile duc la Vatra Dornei, se unesc în Vatra Dornei și pleacă unul singur mai departe, înconjurați de munți, avem de toate… dar avem și liniște. Deocamdată este prea multă liniște, ne întîlnim prea mulți dorneni”.