În viitorul Muzeu de Artă care se va amenaja la Suceava vor fi expuse lucrări de Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, pe care Muzeul Național al Bucovinei le are în proprietate. Pe 18 decembrie a fost aprobat un proiect prin care aripa Muzeului de Istorie în care au funcționat Arhivele Statului va fi refăcută, iar acolo va funcționa Muzeul de Artă. Conform contractului de finanțare, valoarea totală a proiectului este de 6.108.845 lei, din care 5.497.960 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), la care se adaugă contribuția proprie a Muzeului Național al Bucovinei în valoare de 610.885 lei. Partea Muzeului va fi plătită de Consiliul Județean Suceava, în subordinea căruia instituția muzeală se află.
Într-o emisiune la Radio Top, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a spus că s-a făcut un schimb de spații între Consiliul Județean și Ministerul de Interne. Arhivele s-au mutat în fostul Centru Militar situat în spatele Primăriei Suceava, iar Muzeul a primit aripa ocupată de Arhivele Naționale. Hîrtiile s-au făcut în 2018, iar Muzeul are obligația ca în 10 ani să deschidă Muzeul de Artă. Proiectul semnat pe 18 decembrie trebuie finalizat pînă în 2026. Proiectul prevede doar renovarea clădirii, iar de achiziția și montarea mobilierului se va ocupa Muzeul.
Spațiul este de aproximativ 600 de metri pătrați, iar domnul Ursu a declarat: ”Spațiul nu este foarte mare, dar este un început. Sînt aproape 600 de metri pătrați. Putem pleca cu un muzeu de artă generalist, adică cu piese din toate perioadele istorice”.
Întrebat dacă Muzeul are piese care pot fi expuse, Emil Ursu a declarat: ”Noi avem piese, plus că în fiecare an facem achiziții. Nu avem cea mai importantă colecție de artă din România, dar pentru istoria artelor avem piese relevante. Avem Andreescu, avem Luchian, avem Grigorescu. La capitolul sculptură stăm destul de prost, în sensul că avem multe piese din ipsos, însă în ultimii ani am făcut o serie de achiziții pentru sculptură destul de importante. Mai mult decît atît, la ora la care vorbim noi, deja containerul este în port la Constanța. Din Statele Unite avem o donație foarte mare – Constantin Antonovici. Constantin Antonovici este un sculptor foarte interesant, am mai vorbit la dumneavoastră despre el, am avut și eu o expoziție în urmă cu doi ani, ucenic al lui Brâncuși, el în Statele Unite este, să spun așa, prezentat și aparține galeriei Gertrude Stein. Este una dintre cele mai importante și elitiste galerii din New York. Ei bine, la Suceava ajung 38 de piese de sculptură, la care se mai adaugă șase, de fapt cinci, pe care noi deja le avem, plus 40 de piese de grafică”.