Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, consideră că este imperios necesară înființarea unui muzeu de artă în municipiul Suceava, dar deocamdată nu a fost identificată sursa de finanțare. Noul obiectiv ar urma să fie amenajat într-o laterală a Muzeului de Istorie, acolo unde a funcționat filiala Arhivelor Naționale. Într-un interviu acordat Radio Top, directorul a declarat: „Muzeul de Artă mereu a fost un vis. Din păcate, compartimentul de artă al muzeului, fie că a fost secție, fie că a fost birou, a fost, de fapt, o Cenușăreasă întotdeauna. În ultimii ani am pus mare accent pe expozițiile de artă, tocmai pentru a conștientiza opinia publică și pentru a remotiva vizitatorii și ordonatorul principal de credite al muzeului, respectiv Consiliul Județean Suceava, referitor la înființarea unui muzeu de artă. Toată lumea a înțeles lucrul acesta și Consiliul Județean a asigurat resursele financiare pînă la nivel de proiect tehnic. Însă, lipsesc proiectele și, în consecință, lipsesc banii. Există acest vid de finanțare în acest moment”.
Emil Ursu a adăugat: „Toată lumea este concentrată pe PNRR, dar nu există linie de finanțare pentru ceea ce ne dorim noi. Urmează să se deschidă liniile pentru programele transfrontaliere, însă acolo sumele sînt extrem de mici. Dacă pe vechiul apel suma ce putea fi accesată era de un milion de euro pe proiect, adică onorabil, acum practic sînt 400.000 de euro, cu care nu ai ce face, plus că se împart cu partenerul ucrainean. Așteptăm să vedem cum vom sta cu liniile de finanțare, ce se va mai deschide. Pe de altă parte, sînt discuții destul de avansate, în sensul ca administrația județeană, așa cum a făcut și cu Cetatea de Scaun, cred că va începe cel puțin să finanțeze proiectul în muzeul de artă, urmînd ca ulterior, dacă apare o posibilitate de finanțare fie să recupereze banii, fie să termine investiția”.
Totodată, directorul Ursu a subliniat: „În cazul Cetății de Scaun este un lucru meritoriu pentru administrația județeană. Sînt 5 milioane de euro pe o perioadă de trei ani de zile. Vorbim despre o sumă importantă pe care Consiliul Județean Suceava a ales să o susțină din bugetul propriu pentru derularea celei de-a II-a etape de restaurare a Cetății. Lucrările au început în vară și ritmul de execuție este destul de bun”. Prima etapă de restaurare a Cetății de Scaun s-a derulat cu fonduri europene printr-un proiect în valoare de 12 milioane de euro.