Există niște propuneri pentru punerea în valoare a ruinelor Curții Domnești din centrul Sucevei, care sînt făcute de regretatul arhitect Gheorghe Sion, unul dintre arhitecții care a studiat peste 50 de ani acest monument istoric. Recent, primarul Vasile Rîmbu a declarat că monumentul va fi pus în valoare printr-un amplu proiect care vizează atît ruinele medievale, cît și parcul aferent. Primarul Vasile Rîmbu a mai spus că, în prezent, Curtea Domnească este „groapa de gunoi a orașului” și că ”ne batem joc de istoria Sucevei”.
Într-o emisiune la Radio Top, întrebat dacă Muzeul Național al Bucovinei a fost consultat în legătură cu proiectul vizînd Curtea Domnească, directorul Emil Ursu a declarat: ”A existat o consultare la Primăria Municipiului Suceava la care a participat și o colegă de-a mea. Nu am putut merge atunci. Așteptăm cu mare interes, pentru că, ne place sau nu, Curtea Domnească, astăzi, e un loc părăsit aflat exact în centrul urbei”.
Vorbind despre tentativele de a se interveni la monumentul istoric care au avut loc de-a lungul anilor, domnul Ursu a spus: ”A fost o firmă din Spania care a venit cu o propunere, a fost o firmă de la Iași, bun, a venit cu o propunere hazoasă, dar, în sfîrșit, a venit. Au fost mai multe intenții. Interesul ultimelor administrații era de a restaura Curtea Domnească. Probabil că dacă ajungea în administrarea muzeului era deja restaurat, nu știu. Ideea este că mai devreme sau mai tîrziu va trebui făcut ceva”.
Întrebat dacă există vreun plan cum a arătat monumentul istoric în fază inițială, Emil Ursu a afirmat: ”Doar ce e acolo, atît, nu știe. Există cîteva propuneri făcute de regretatul Gheorghe Sion, unul dintre arhitecții care a studiat peste 50 de ani Curtea Domnească. De altfel, el a studiat și Cetatea de Scaun. La Curtea Domnească, repet, sînt cîteva desene făcute de mînă de Gheorghe Sion, eu le am, le pot pune la dispoziție, le-am pus de cîte ori a fost nevoie, evident. Rămîne de văzut ca arhitectul care se ocupă, în acest moment se ocupă domnul Constantin Gorcea de Curtea Domnească, să dea o soluție care să cuprindă pe de o parte protecția ruinelor, pe de altă parte să propună și o soluție muzeografică. Pentru că, na, Curtea Domnească ar trebui să devină un obiectiv vizitabil”.