Potrivit profesorului Traian Pădureț, liderul ”Pro Educația” Suceava, noile planuri-cadru vor intra în vigoare după ce o ”comisie la nivel național va încerca să includă în proiect propunerile care au fost argumentate din țară” și ”după ce se va ajunge la numitor comun”. Noile programe și manuale școlare ”ar trebui să fie operaționale din anul școlar 2026-2027”. Pe 5 martie, profesorul Pădureț a participat, la București, alături de de mai mulți specialiști din domeniu, la o dezbatere pe marginea noilor planuri-cadru organizată de Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, la care este afiliat sindicatul ”Pro Educația”. Au fost prezenți ministrul Educației, Daniel David, și secretarii de stat Sorin Ion și Bogdan Cristescu.
Întrebat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, dacă s-a ajuns la o concluzie vizavi de noile-planuri cadru, Traian Pădureț a spus: ”După dezbaterea de la București a urmat încă o ședință, o dezbatere online, pe data de 6 martie, la care putea oricine să se înscrie din țară și să vină cu propuneri și, cu această ocazie, s-au încheiat, de fapt, dezbaterile publice. Urmează ca această comisie la nivel național să încerce să includă în proiectul planurilor-cadru propunerile care au fost argumentate. Va urma o nouă discuție cu partenerii sociali, cele două organizații sindicale la nivel de federații, cu asociațiile elevilor și asociațiile părinților, și cu acei experți pe care spune domnul David că-i are pe lîngă dînsul, atît din țară, cît și din străinătate. Cît de repede. După ce se va ajunge la un numitor comun, a spus domnul ministru David că își va pune semnătura pe noile planuri-cadru, urmînd apoi o altă dezbatere pe programe și manuale. Acestea ar trebui să fie operaționale din anul școlar 2026-2027. Mai este timp”.
Dezbaterea de la București a durat șase ore, iar concluziile trase de liderul ”Pro Educația” Suceava sînt pozitive. A precizat Traian Pădureț: ”Pe lîngă faptul că am văzut acolo, face to face, poziția Ministerului, în special poziția domnului ministru și a secretarului de stat Bogdan Cristescu, mi s-a dat încredere că, într-adevăr, mare parte din propunerile venite din teritoriu au fost deja incluse în proiect și că altele vor fi luate în considerare”.