Pe 8 martie, profesoara de limbă ucraineană de la Școala Gimnazială Călinești-Șerbăuți, Loredana Mândrișteanu, împreună cu elevii de la grupul <Muguri de cetină>, va lansa, pe You Tube, o melodie de muzică ușoară preluată din limba ucraineană, ”o piesa de o frumusețe extraordinară dedicată mamei”.
De aproximativ patru ani, profesoara Loredana Mândrișteanu coordonează ”Muguri de cetină”, un grup de 18 copii pasionați de muzică cu vîrste cuprinse între 5 și 20 de ani.
Întrebată la Radio Top cum alege copiii care să facă parte din grupul pe care îl coordonează și din ce localități sînt, profesoara a spus: ”Mă găsesc ei pe mine. Majoritatea sînt din localitatea Călinești. Așa am început. Am văzut că am copii cu, zic eu, talent, și merită să fie promovați și îndrumați în acest sens. Și, încet-încet, au început să vină și din alte zone. Am și din Adîncata, și din Fălticeni, și din Rădășeni, mai multe localități”.
După ce ”părăsesc” grupul <Muguri de cetină>, majoritatea copiilor continuă să cînte. A spus profesoara Mîndrișteanu: ”Continuă și după. De exemplu, fata de douăzeci de ani, Iustina Barbir, cîntă și în prezent. De acum își face piese proprii, le promovează, participă la concursuri de folclor unde cîștigă și premii. Deci, nu s-au lăsat, merg în continuare”.
Copiii coordonați de Loredana Mândrișteanu nu cîntă doar folclor. A precizat profesoara: ”Abordăm și alte genuri muzicale, dar ne-am axat pe folclor în special. De exemplu, eu, ca și un umil artist, toată viața am cîntat și am abordat mai toate genurile muzicale”.
Piesa care va fi lansată de Ziua Mamei este pe versurile lui Andrii Maleșco, în limba ucraineană”. A detaliat doamna Mândrișteanu: ”Eu am înregistrat-o și în limba ucraineană, dar pentru că piesa este de o frumusețe extraordinară, este dedicată mamei, am ținut neapărat să fac și o traducere în limba română. Și fosta mea profesoară de la Universitatea <Ștefan cel Mare>, actualmente pensionară, fostă conferențiar doctor, doamna Aspazia Regur-Seserman, m-a ajutat în acest sens și a făcut o traducere și un text extraordinar. Am folosit un negativ aranjat de Cătălin Sîrbu, fiind pe muzică ușoară”.
Separat, elevii coordonați de Loredana Mândrișteanu vor lansa și o piesă de folclor. Despre acesta, profesoara a spus: ”Grupul <Muguri de cetină> are și piesa sa proprie, creată de Constantin Mândrișteanu și orchestrată de Răzvan Mitoceanu, dirijor la Ansamblu <Ciprian Porumbescu>. Filmările încă nu le-am făcut, pentru că așteptăm să vină primăvara să înverzească, să avem floricele, că, fiind <Muguri de cetină>, textul cam spune despre brazi, despre Bucovina noastră dragă… și ne trebuie și un cadru specific. Fiind iarnă nu prea am avut nici floricele și niște cetină”.
În perioada 14-15 martie, grupul <Muguri de cetină> vor participa la un concurs, la Vatra Dornei, potrivit doamnei Mândrișteanu. A adăugat aceasta: ”Este un concurs important, <Starul de mîine>, unde majoritatea elevilor mei participă și sperăm să cîștigăm premii importante și frumoase, să avem rezultate bune”.