Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava este optimist că, prin dialog, se va rezolva problema amplasamentului unde va fi ridicat sediul Facultății de Medicină. Însă, Mihai Dimian a atras atenția că dacă se va găsi un alt loc, atunci lucrările vor fi întîrziate cu trei ani și jumătate. În toamna anului trecut s-a organizat prima admitere pentru învățămîntul de lungă durată, de șase ani. Din 2021 s-au făcut demersuri pentru găsirea unui loc pentru un sediu. Sediul facultății ar urma să fie ridicat în curtea Spitalului Nou, gard în gard cu Serviciul Județean de Ambulanță. Săptămîna trecută, primarul Vasile Rîmbu a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local proiectul privind planul de urbanism pentru sediul Facultății de Medicină, spunînd că au apărut elemente noi care necesită discuții.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, domnul Dimian a explicat ce ar însemna o eventuală schimbare a amplasamentului unde ar trebui ridicată construcția: ”Reamintesc că noi am început acest demers în 2021, atunci cînd o extindere a Corpului E în urma dezbaterii publice nu a fost acceptată, cînd o propunere în spatele stadionului unde există un teren de 1.600 de metri pătrați nu a fost acceptată din anumite motive. Adică din 2021 pînă în 2025 a fost nevoie de aprobări. Acest aviz este unul din multele avize pe care le avem de obținut. 12 ministere avizează pentru transferul unui teren, hotărîri de guvern, preluare, demolare și așa mai departe. Ne aflăm după trei ani și jumătate de la inițierea demersului cu această propunere. Cînd faci o nouă propunere trebuie să fii conștient că nu e doar o soluție mai bună, dar e o soluție care după trei ani și jumătate abia ajunge în situația de plan urbanistic. Deci nu sîntem la autorizația de construcție. Dacă s-ar schimba locul, ar mai trebui încă trei ani și jumătate ca să ajungem la stadiul actual cum am constatat, și cu toată susținea necesară. Adică, nu ne putem plînge că n-am avut susținere din partea conducerii Spitalului, a conducerii Județului sau a Primăriei la momentul respectiv”.
Rectorul a spus că a purtat discuții cu primarul, cu unul dintre viceprimari și cu unii consilier locali pentru a găsi cele mai bune soluții pentru demararea investiției. A declarat domnul Dimian: ”Am abordat aceste observații cu domnul primar Rîmbu, cu domnul viceprimar Cușnir. Am stabilit împreună că există aspecte care ar putea fi măcar adresate sau explicate. Altele pot chiar să fie îmbunătățite. Mă aștept ca avînd un dialog continuu cu cei în cauză să clarificăm, pentru că multe aspecte țin de faptul că, fiind o administrație nouă, fiind consilieri noi, nu au avut toate datele necesare, toate informațiile necesare. Unii interpretează că se construiește, poate, o clădire ca un bloc sau o extensie a Universității. În realitate este vorba de o clădire pentru educație medicală. Dacă ne uităm, din anii III, IV, V, VI, la Medicină, asistența medicală generală se desfășoară în spital în fiecare zi. Studenții sînt în spital pentru aplicațiile practice. Și atunci, medicii și studenții din anii respectivi fiind în spital este normal să găsim o soluție în apropierea spitalului. Nu ducem studenții noi, ei vor fi deja acolo. Și atunci, lîngă spital este o anexă educațională a spitalului printr-o colaborare dintre Universitate și Spital. Chiar am discutat și cu doi consilieri locali noi, am avut o discuție extinsă de aproape două ore și deja lucrurile cred că s-au văzut altfel din această perspectivă”.