Ștefan Hău, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Cîmpulung Moldovenesc, a fost recent acceptat la prestigiosul liceul internațional UWC Dilijan din Armenia, cu o bursă parțială. Contribuția financiară din partea părinților lui, care ar fi de 5.000 de euro, este una considerabilă pentru veniturile familiei. Din acest motiv, tînărul, care este foarte implicat și în diferite campanii sociale în orașul său, își pune speranța în ajutorul oamenilor pentru a strînge fondurile necesare pentru taxa de școlarizare.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, Ștefan Hău a povestit despre proiectul social demarat de el la Cîmpulung Moldovenesc, prin intermediul căruia a organizat șase evenimente caritabile: ”Am strîns peste 10.000 de lei care au fost donați unor copii bolnavi”.
Pe lîngă acțiunile de voluntariat, Ștefan Hău este implicat și în Consiliul Județean al Elevilor și în alte organizații. La școală, acesta excelează, notele fiind o parte importantă în procesul de selecție la prestigiosul colegiu la care a fost acceptat. A spus Ștefan Hău: ”Pe lîngă note, am participat și la multe olimpiade, chiar m-am remarcat la nivel național, respectiv Fizică și Logică, Argumentare și Comunicare.”
United World Colleges are în componență 18 colegii internaționale situate pe patru continente, unde studiază elevi din peste 100 de țări. În cadrul acestor licee prestigioase, elevii învață timp de doi ani de pe urma curricumului de IB (International Baccalaureate). Ștefan a precizat: ”IB este un curriculum complex ce îmbină teoria cu practica și este predat în totalitate în limba engleză. La aceste colegii vin oameni din toate colțurile lumii. Este un loc foarte, foarte divers. La colegiul la care urmează să merg eu sînt 220 de elevi din 80 de țări”.
Cursurile ar urma să înceapă în toamna acestui an. Deoarece este în clasa a XI-a, Ștefan Hău va absolvi un an mai tîrziu decît colegii săi, urmînd să își petreacă următorii doi ani la UWC Dilijan, așa cum prevede curricumul de IB. Elevul a precizat: ”M-ar ajuta foarte mult în parcursul meu profesional, pentru că este o diplomă foarte bine văzută, mai ales de facultățile din străinătate unde îmi doresc să ajung și cred că ar foarte util și chiar pentru dezvoltarea mea personală, fiind un mediu atît de provocator”.
Întrebat la Radio Top despre facultatea pe care și-ar dori să o urmeze, tînărul a spus: ”Momentan îmi doresc foarte mult să studiez ceva în zona Științelor Pămîntului, în zona sustenabilității, sînt foarte pasionat de acest lucru. Mi-ar plăcea să dezvolt diferite modele care să ajungă la nivel de implementare publică”.
Întrebat dacă s-ar întoarce acasă după terminarea studiilor, Ștefan a spus: ”Dorința mea e doar să studiez în străinătate și apoi să vin și să aplic aici ce am învățat”.
Planul elevului este încurajat de familie, dar și de școală. Pentru a putea studia în Armenia timp de doi ani, Ștefan Hău mai are nevoie de 5.000 de euro, contribuția sa la bursa parțială primită. Familia nu dispune însă de acești bani, motiv pentru care tînărul și-a făcut curaj și a cerut ajutor pentru a-și îndeplini visul.
Cei care doresc să îl sprijine pe Ștefan Hău o pot face prin intermediul rețelelor sale de socializare, îl pot găsi și la școală ori la numărul de telefon 0759.147.729.