Directoarea Direcției pentru Agricultură Suceava, Claudia Elena Gogu, este dezamăgită de faptul că, în ciuda apelurilor repetate, cultivatorii de cartofi nu s-au înghesuit să depună cereri pentru obținerea subvenției de 200 de euro/ha pentru susținerea producției. Ea afirmă că nu înțelege reticența cultivatorilor, în condițiile în care nu au nimic de pierdut. Directoarea a declarat, prin telefon, la Radio Top: ”Am primit mai puține cereri de ajutor decît ne-am fi așteptat și decît ne-am fi dorit. Am luat măsuri încă de acum două săptămîni, cînd am transmis liste către primăriile din județ care au număr mai mare de cultivatori de cartofi în ideea de a-i contacta direct și n-am avut un feedback nemaipomenit. Mîine, colegi de-ai mei vor fi la Milișăuți, după ce au fost la Calafindești. Sînt mai mulți cultivatori și preferăm să ne deplasăm noi pentru a fi siguri că putem procesa mai repede cererile și așteptăm cereri și la sediu. Dosarul nu e deloc stufos și trebuie să conțină o copie după buletin, o copie după atestatul de producător, în cazul celor neautorizați sub o formă juridică, o copie a certificatului de înregistrare pentru cei care au trecut pe Registrul Comerțului, o dovadă de cont bancar și adeverința de la Registrul Agricol”.
Șefa Direcției Agricole Suceava a continuat, spunînd: „Marfa trebuie comercializată pînă pe 29 noiembrie. Oamenii sînt puțin reticenți pentru că anul agricol nu-i foarte promițător și se gîndesc că dacă la toamnă producția nu-i cea așteptată de noi, de 15 tone la hectar, proporțional cu suprafața cultivată, vor fi descalificați la momentul respectiv. Va fi ca la Loto: dacă nu joci, nu cîștigi. Am avut experiență pe alte programe în care oamenii s-au temut să depună cereri de sprijin, iar apoi au constatat că s-ar fi încadrat, dar nu aveau dosarul depus. Unii se tem că nu vor face producția. Asta e una din problemele cu care au venit oamenii către noi și o alta la fel de neîntemeiată e cea privitoare la fiscalizare. Nu toată lumea a înțeles că dacă e să fii fiscalizat ești oricum, indiferent dacă aplici sau nu pentru ajutorul de minimis. Practic, impozitarea nu este generată de acest sprijin”.
Totodată, Claudia Gogu a menționat: „Cine nu are producția de 15 tone de cartofi la hectar nu pățește nimic. Nu primește sprijinul în momentul în care colegii de la Direcția Agricolă și APIA evaluează producția la fața locului. Dacă nu se încadrează, nu primește sprijinul. Nu-i ia nimeni nimic din bătătură. Avem oameni care au înțeles mecanismul și au depus cereri, dar ne așteptam la mai mult. Oricine depune cerere are șansa la finanțare”. Solicitările pentru ajutorul de minimis de 200 de euro/ha mai pot fi depuse pînă vineri, 15 iulie.