Profesoara de istorie Tatiana Matei, de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, consideră că discuțiile despre studiul Istoriei la liceu nici nu ar fi trebuit să existe.
În cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, întrebată dacă are încredere că, pînă la urmă, așa cum a spus ministrul Educației, Daniel David, Istoria se va studia în toți anii de liceu, Tatiana Matei a declarat: ”Din punctul meu de vedere, umil, nu există variantă în care Istoria Românilor să nu existe în trunchiul comun. Deci, nu poți să pui într-un pachet în care să aleagă elevii dacă mai vor Istoria, Limba Română, Istoria Românilor. Nu este la alegere. Asta nu se negociază. Din punctul meu de vedere mi se pare mult… Adică, este o îndrăzneală extraordinară doar să gîndești că ai putea să scoți Istoria Națională, și nu pentru că sînt profesor de istorie”.
Profesoara de istorie a adăugat: ”Eu mă gîndesc la modalitatea de transmitere a informațiilor, de apartenență la un grup în care noi avem ceva în comun, aparținem unui popor. Cum susții treaba asta? Prin ce, dacă nu prin Limba română și prin Istoria Românilor? Matematica este universală, Fizica este universală, Legea Gravitației e aceeași în engleză, și în română, și în rusă, și în chineză. Dar Istoria Românilor nu este decît Istoria Românilor. Dacă nu o studiază românii, cine să o studieze? Este o discuție care nici n-ar fi trebuit să existe. Și numai lucrul acesta ar trebui să ne dea de gîndit. De fapt, ce se urmărește?”.
Doamna Matei a atras atenția că reducerea numărului de ore Istorie nu ar reduce volumul de lucru al elevilor, așa cum s-ar putea crede, și că încercarea de reducere a numărului de ore de Istorie reprezintă un atac la identitatea națională. Tatiana Matei a declarat: ”S-a uitat cineva, a calculat cineva că elevii vor avea același număr de ore și că lor nu li s-a ușurat cu nimic situația? Deci, este o falsă problemă. Aici a fost un atac la identitatea națională, din punctul meu de vedere. Nu poți să faci așa ceva și să te numești cetățean al României. Cine nu vrea să se studieze Istoria Românilor mi se pare că nu are nimic legat de cetățenia care îi dă identitatea. Asta este părerea mea umilă. A fost dureroasă constatarea că a existat această îndrăzneală. Și, repet, nu pentru că sînt profesor de istorie. Puteam să fiu profesor de chimie, puteam să fiu profesor de mecanică. Cu toții sîntem cetățeni acestei țări”.