În cadrul celei de-a X-a ediții a Salonului de Carte ”Alma Mater Librorum” organizată de Biblioteca Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava s-au oferit mai multe diplome.
Într-o emisiune la Radio Top, directoarea bibliotecii, Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că au fost înmînate ”70 de diplome de participare, 52 de diplome speciale, 40 de diplome jubiliare și 40 de diplome de voluntariat. Ca niciodată pînă acum, evenimentul s-a deschis cu înmînarea diplomelor studenților voluntari care au contribuit în mod decisiv la reușita aceste ediții”.
Una dintre diplomele speciale a ajuns la ”cel mai asiduu cititor al Bibliotecii USV”, în persoana studentului Radu Semian. Profesoara universitară Sanda-Maria Ardeleanu a precizat: ”Este o competiție care se evaluează destul de serios, pentru că cititorii sînt de diverse categorii. Trebuie să vezi dacă e vorba de cărți împrumutate, citite sau dacă este vorba despre biblioteca folosită ca spațiu de lectură, doar pentru pregătirea examenelor și a diverselor situații în care sînt implicați studenții. Ei bine, de la Facultatea de Drept și Științele Administrației, Radu Semian, un student în anul al doilea, a obținut această diplomă de <cel mai asiduu cititor al Bibliotecii USV>”
La categoria <Cartea Salonului>, subcategoria <Cartea străină>, s-a impus ”Henri Boaier, Doctor Honoris Causa al universității noastre, socio-lingvist reputat din Montpellier, de la Universitatea din Montpellier. A lansat și prezentat o carte apărută în 2024 la editura L’Armattan, care a fost prezentă cu titluri în salonul nostru. O carte despre <exercițiul interdisciplinar al reprezentărilor și ideologiilor sociolingvistice>. Aceasta este cartea care are diploma de <Cartea Salonului – Carte Străină>”, a mai spus doamna Ardeleanu. Pentru <Cartea Salonului – Cartea românească> s-a oferit diplomă unei cărți ”esențiale, <Timp și devenire>, apărută în 2023, despre care se va vorbi, deoarece aici sînt prezentate o serie întreagă de personalități din istoria Bucovinei. Autorul Marian Olaru a publicat această carte la editura Cetății de Scaun din Tîrgoviște”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu, care a precizat că autorul acestei cărți este un profesor de istorie rădăuțean, care conduce Institutul Bucovina, filială a Academiei Române.
”Pentru cel mai îndelungat parteneriat cu USV, anul acesta Universitatea de Stat Moldova a primit <diploma de onoare>”, potrivit profesoarei Ardeleanu, iar în ceea ce privește <cea mai vîndută carte a Salonului>, aceasta a fost ”O istorie a literaturii române”, a lui Dan Ungureanu, apărută în 2023 la editura Cartier.
Doamna Ardeleanu a mai spus la Radio Top: ”Invitatul de onoare al Salonului a fost editura DrukArt de la Cernăuți, și Cernăuțiul, ca de fiecare dată, a venit cu un moment consistent, peste două ore de dezbateri cu personalități ale lumii academice, culturale, științifice din regiunea Cernăuți. Doamna Alexandrina Cernov, doamna Maria Toacă, desigur Doina Cernica, alături de toate aceste personalități, au umplut timpul salonului la modul cel mai plăcut și memorabil”.
Pentru calitatea de <prieteni ai bibliotecii> au fost premiați cei de la Alexandria Librării, Librăria Cărturești și Centrul de Marketing al USV.
”Sînt trofeele noastre pe care, cu multă bucurie, le-am putut înmîna prietenilor salonului”, a conchis profesoara universitară Sanda-Maria Ardeleanu.
Editurile Tipo Moldova și Cartier nu au putut ajunge la Salonul de Carte <Alma Mater Librorum>, a precizat directoarea Bibliotecii USV.