Tineri din Liteni care au terminat Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava au revenit în localitatea de domiciliu pentru a lucra la fabrica de procesare a cărnii existentă. Decanul FIA, Mircea Oroian, a fost la Liceul Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” pentru a le prezenta elevilor oferta facultății și pentru a le vorbi acestora despre falsurile care există pe piața alimentară.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, domnul Oroian a declarat în legătură cu deplasarea sa la Liteni: ”Am fost săptămîna aceasta la Liteni, la clasele a X-a, respectiv a XII-a. Eu am prezentat o temă legată de falsificarea produselor alimentare, să prezint aspectele care sînt la nivel legislativ și cele mai falsificate produse alimentar la nivel mondial, dar în subsidiar am promovat și oferta educațională a facultății. Mi-a plăcut că elevii au fost interesați de tematică și am putut să fac un schimb de opinii cu ei și să le explic de ce se întîmplă anumite lucruri, cum pot fi depistate falsificările, dar au întrebat și despre facultatea noastră și care sînt locurile disponibile în acest an”. Întrebat dacă la Facultatea de Inginerie Alimentară au fost de-a lungul timpului și studenți din Liteni, domnul Oroian a spus: ”Da, unii dintre ei s-au întors în orașul Liteni și lucrează la fabrica de procesoare a cărnii din localitate. Este acolo o fabrică foarte mare de procesare a cărnii, unde se lucrează în trei schimburi.
Întrebat care sînt cele mai falsificate produse alimentare în plan mondial, profesorul Oroian a declarat: ”În top intră mierea de albine, produsele lactate, vinurile, produsele din carne, mai avem partea de pește și fructe de mare. La mierea de albine, pe plan mondial, mergem din est, în China, unde se adaugă siropul concentrat de zahăr obținut din orez, pînă în partea de vest a globului, unde se adaugă siropul concentrat din porumb”.
Mircea Oroian are un doctorat în mierea de albine.