Profesorul Traian Pădureț, liderul sindicatului Pro Educația Suceava, remarcă faptul că la începutul noului an de învățămînt sînt probleme cu planurile de școlarizare. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, domnul Pădureț a criticat Inspectoratul Școlar Suceava pentru că a pus presiune pe școli să reducă planurile de școlarizare și pentru situația apărută la Școala Gimnazială nr. 3 din municipiul Suceava.
Întrebat cum a început noul an de învățămînt, Traian Pădureț a spus: ”Școala a început cam în același stil ca și anul trecut. Din punctul meu de vedere este un pic de dezorganizare la începutul anului școlar. Și mă refer aici la planurile de școlarizare aprobate de Inspectoratul Școlar prin luna martie-aprilie și, efectiv, realizarea planurilor de școlarizare, în sensul că unele școli au depășit acel plan de școlarizare. La momentul respectiv, în primăvară, cînd ele au fost transmise la Inspectorat și Inspectoratul a transmis la Minister, au fost unele presiuni din partea Inspectoratului Școlar către școli de a reduce planul de școlarizare”.
Domnul Pădureț spune că acest lucru nu este normal și că directorul unei școli, consiliul profesoral și consiliul de administrație știu mai bine decît un inspectorat școlar care sînt nevoile unei unități de învățămînt.
Apoi, Traian Pădureț s-a referit la situația de la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, acolo unde o clasă pregătitoare cu 23 de copii nu are învățătoare, iar Inspectoratul Școlar se gîndește să repartizeze copiii la cele patru clase aprobate, supraaglomerîndu-le.
Întrebat cine este de vină pentru situația existentă, liderul de sindicat a spus: ”Din punctul meu de vedere, de la Minister în jos, pînă la Inspectoratul Școlar, pentru că legea spune că învățământul este obligatoriu și gratuit. Or, în momentul în care realizezi o clasă, părintele are dreptul să își înscrie copilul la școala la care dorește”.
Întrebat dacă Școala 3 a anunțat din primăvară Inspectoratul că mai vrea o clasă pregătitoare, domnul Pădureț a afirmat: ”Nu știu dacă la Școala 3, dar cunosc alte școli unde nu li s-a aprobat. Sînt școli care au realizat planul de școlarizare și mai au nevoie de aprobare pentru o clasă. Dacă ne referim la gimnazial și la liceal, acolo e mai complicată problema, pentru că acolo e nevoie de mai mulți profesori pe specialități. La clasele I-IV și la pregătitoare e vorba de un singur om”.
Domnul Pădureț spune că după situația apărută la Școala 3 se aștepta ca Inspectoratul condus de Grigore Bocanci să convoace Consiliul de Administrație, al cărui membru este, dar acest lucru nu s-a întîmplat.
Traian Pădureț a mai spus că în loc să se gîndească la redistribuirea copiilor, Inspectoratul ar trebui să solicite Ministerului încă un post de învățător. Acesta a afirmat: ”Nu înțeleg de ce nu ai solicitat Ministerul Educației urgent alocarea a încă unui post și tu soliciți ce? Soliciți să funcționeze cu numărul peste numărul legal de copii la clasă în detrimentul calității. Pentru a nu mai plăti un om. Nu mi se pare normal”.