Învățămîntul dual este pe un trend ascendent în județul Suceava și oferă mai multe avantaje. Declarația a fost făcută, la Radio Top, de inspectorul școlar pentru educație permanentă, Tatiana Vîntur. Aceasta a afirmat: „La Suceava s-a investit în modernizări la Colegiul Tehnic <Petru Mușat>, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și urmează Colegiul Tehnic <Alexandru Ioan Cuza>. S-a investit și în alte localități, iar învățămîntul dual este pe o pantă ascendentă, așa încît să se poată crea cu agenții economici locuri de muncă unde tinerii să-și poată desfășura activitatea la finalul ciclului de învățămînt. În ceea ce privește reținerea unor părinți față de învățămîntul profesional și învățămîntul profesional dual este o problemă de mentalitate și în a conștientiza că acest parcurs este corect. În primul rînd, elevul se regăsește în ceea ce înseamnă conținuturile pe care le are de parcurs la școală, face partea aplicativă și își poate valoriza aptitudinele pe care le are într-un mod care să-i dea satisfacție și financiară, și din perspectivă economică. Inspectoratul Școlar a desfășurat activități de informare cu părinții, țintit pe dual și pe învățămîntul profesional, și cu siguranță și anul acesta vom face la fel. Inspectorii școlari au mers în unitățile pe care le au în subordine și au avut întîlniri cu părinții, pentru a pune față în față ce vreau eu ca elev și ce pot să fac, și care sînt plusurile și minusurile alegerii viitoarei cariere”.
De asemenea, profesoara Vîntur a salutat faptul că multe colegii tehnice sucevene au încheiate parteneriate internaționale și a menționat: „Există posibilitatea de a derula pe o perioadă mai mare de timp, nu doar de o săptămînă, împreună cu profesorii, grupe întregi de elevi, stagii la profiluri similare în străinătate, pentru a vedea care este elementul de noutate în profesia pe care o vor practica. Acest schimb este foarte benefic, așa încît e necesar în a accentua pe această componentă profesională și în a conștientiza și familia că, de fapt, este ceva bun pentru copii. În loc să fie o dificultate în a nu ține pasul cu ceea ce înseamnă învățămînt liceal, te poți adapta pe conținuturi specifice învățămîntului profesional și să fie un parcurs pentru ca elevul să aibă satisfacție în învățare”.
Doamna Vîntur a subliniat: „Sînt importante și atractive schimburile internaționale de experiență. Sînt implicate unități precum Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul <Mihai Băcescu> din Fălticeni, Colegiul Economic sau liceul din Siret. Merg pe profilurile pe care liceele respective le au și schimburile de experiență sînt în beneficiul copiilor, dar și al profesorilor. Și cadrele didactice se întorc cu o altfel de abordare și mentalitate”.