În dimineața zilei de 9 aprilie, lotul județean al județului Suceava pentru Olimpiada de limbi romanice – franceză, spaniolă și italiană – a plecat spre Cluj-Napoca cu trenul, din Gara Burdujeni. Conform inspectorului de limbi moderne din cadrul Inspectoratului Școlar Suceava, Mariana Ciupu, ”lotul este format din paisprezece elevi. Participanții la franceză sînt: Alvaro Solcan Ruiz de la Școala Gimnazială Petru Comarnescu Gura Humorului, Lavinia Cozma de la Școala Gimnazială Vasile Tomegea din Boroaia, Sorin Chetroșanu de la Colegiul Național Ștefan cel Mare Suceava, Veronica Gînga, Iuliana Avdei, Alexia Maria Beleca de la Colegiul Național Petru Rareș Suceava, și Andreea Patricia Timișag și Paola Moraru de la Colegiul Național Mihai Eminescu Suceava. Profesorii îndrumători sînt Emanuela Mona-Lisa Șoiman, Maria Berariu, Roxana Ștefanache, Laura Ciurari, Luminița Mocanu, Daniela Irina Melisch, Maria-Cristina Lucaci și Maria Cristina Hetriuc.
La spaniolă și italiană, lotul este format din Bianca Alisia Peperigeanu și Ioan Teodor Socoliuc Goian, profesor îndrumător Corina Silvia Nuțu, de la Colegiul Național Mihai Eminescu Suceava, Diego Dascălu de la Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare Cîmpulung Moldovenesc, Luisa-Francesca Hrițcu de la Colegiul Național Mihai Eminescu Suceava, Giorgio Alexandro Juravle de la Colegiul National Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți și Antonio Andrei Grădinariu de la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava, îndrumat de profesoara Irina Natalia Daniela Maxim. Loturile de elevi sînt însoțite de profesorii Irina Daniela Natalia Maxim de la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava, de Bogdan Emilian David de la Școala Gimnazială nr. 1 Iaslovăț și de Mariana Ciupu.
Duminică după amiază, elevii vor participa la festivitatea de deschidere. Elevii vor susține proba scrisă la limba franceză, luni, la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, respectiv la spaniolă și italiană la Colegiul Național George Barițiu. Proba orală se desfășoară marți și constă în înțelegerea unui mesaj audio și producerea unui mesaj oral. Standardele de performanță ale olimpiadei de limbi romanice sînt în conformitate cu cele prevăzute de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi străine.
Miercuri, elevii vor vizita Salina Turda. Elevii de la limba italiană și limba spaniolă sînt invitați să viziteze și Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai. Joi va avea loc festivitatea de premiere, apoi elevii se vor îndrepta cu trenul către casă”.
Conform doamnei Ciupu, ”primarul orașului gazdă, Emil Boc, le transmite un mesaj de bun venit și felicitări olimpicilor din țară și se bucură să îi primească în inima Transilvaniei. Inspectorul școlar general Marinela Marc le-a transmis că desemnarea municipiului Cluj-Napoca pentru desfășurarea acestei competiții este cea mai potrivită alegere pentru pasiunea olimpicilor pentru limbi străine, fiind un oraș care susține inovarea, în care se investește foarte mult în educație și cercetare”.