Profesorul sucevean de limba română Petru Tomegea este de părere că greva generală declanșată, astăzi, în învățămînt nu este justificată, dar și că reforma didactică nu poate avea succes dacă nu pornește de la catedră. Domnul Tomegea a ieșit la pensie în 2013, după 50 de ani de activitate. Profesorul, jurnalistul și scriitorul Petru Tomegea a declarat, la Radio Top: „Greva nu se justifică din moment ce elevul nu merge la școală pentru a învăța carte. Am prins multe greve, dar am lucrat efectiv cu elevii. Nu am fost niciodată în situația să nu intru în clasă de grevă decît dacă nu erau copiii la școală. Nu m-a interesat niciodată cu cît mă plătește statul. Eu am așteptat ca Guvernul, autoritatea publică, să aibă grijă de profesori, pentru ca aceștia să vină cu drag la școală, să muncească cu drag. Și am mai așteptat ceva. Ca guvernanții să aibă înțelepciunea și să înțeleagă că singurul om care a modernizat învățămîntul românesc a fost Spiru Haret. Numai că Spiru Haret nu a modernizat școala că a vrut el de-acolo de sus, de la minister. Spiru Haret mergea din școală în școală și stătea de vorbă cu dascălii zile întregi. Am o serie de imagini cu Spiru Haret cum stătea de vorbă cu învățătorii din Boroaia și din Bogdănești, unde era o clasă fantastică de educatori. Eu sînt din Bogdănești. Spiru Haret a ținut cont de ce i-au spus învățătorii, iar modernizarea școlii românești a început de la învățător, de la catedră”.
Profesorul Tomegea a continuat spunînd: „Nu poți face o reformă schimbînd legea. Avem niște vîrfuri fantastice în educația românească. O spun în cunoștință de cauză. Avem profesori extraordinari, care își fac datoria și a căror experiență ar merita să fie copiată, învățată, răspîndită în public. Dascălii ar trebui să tindă să aplice ceea ce fac respectivii. Din păcate, la noi elita dascălilor nu se bucură de nici o atenție. Cînd vine politicul în școală el vrea să se audă vorbind, îi pune pe profesori să zică una și alta, și pleacă mai departe cu ce avea el în cap, nu cu ce i s-a transmis de către profesor. De aceea, nici o reformă didactică nu poate avea succes dacă nu pleacă de la catedră, de la profesor, de la învățător. Acolo este baza”.
De asemenea, profesorul sucevean a afirmat: „Profesorii au o mulțime de reprezentanți în Parlament, reprezentanți care stau acolo cu frica în sîn. Adrian Năstase a fost un profesor și nu a făcut nimic pentru profesori. Ministrul Educației, Ligia Deca, îmi place, e pe fază, e pe felie. Știe carte, știe ce vor dascălii, numai că are ce are în jur și nu poate face nimic. La fel și programul educativ anunțat de președintele Klaus Iohannis. Este o idee frumoasă, dar oamenii trebuie chemați acolo să se ocupe de chestiile alea. Ideea e lungită de 8 ani pentru că nimeni nu se apucă de ea. Nu se va apuca nimeni de ea fiindcă este o chestie politică”.