Înainte de a preda șefia PNL, Gheorghe Flutur a explicat schimbarea de macaz, a spus de ce partidul care l-a susținut în urmă cu 6 luni pe Florin Cîțu l-a înlocuit pe acesta cu Nicolae Ciucă. Domnul Flutur a afirmat că este o altă situație geopolitică și economică, și că lucrurile trebuie schimbate din mers din bine în mai bine. Acesta a adăugat: Trebuie să recunoaștem ce nu a mers. Dacă nu recunoaștem ce nu a mers nu sîntem credibili”.
În deschiderea Congresului Extraordinar al PNL, președintele interimar al partidului, Gheorghe Flutur, a vorbit, printre altele, despre sănătate, agricultură, cercetare și autostrăzi. Președintele PNL Suceava și prim-vicepreședintele PNL pe țară a prezentat pe scurt cîteva puncte din moțiunea cu care Nicoale Ciucă va prelua șefia partidului astăzi. În discursul domnului Flutur s-au regăsit 10 puncte, printre care cel referitor la reducerea decalajelor între județe și între regiunile țării, dar și a celor existente între România și celelalte state din Europa. Conform lui Gheorghe Flutur, România se află la 73% din media PIB-ului european.
În fața celor peste 1.000 de delegați la congres, domnul Flutur a mai spus: ”Va trebui să fim locomotive care să avem curajul să dăm drumul la autostrăzi, să legăm provinciile istorice”.
Gheorghe Flutur a mai afirmat că trebuie avute în vedere infrastructura din sănătate, învățămîntul, cercetarea, serviciile publice, dar și ”protejarea și valorificarea resurselor naturale, și prelucrarea la noi acasă”. Deasemenea, ”punerea în valoare a potențialului agricol, 15 milioane de hectare de teren agricol”.
Gheorghe Flutur a mai vorbit și despre ”reindustrializarea României sau acea gîndire modernă legată de industrializare. Sînt niște oportunități în trista conjunctură. Se fac relocări de industrii, de priorități”.
Domnul Flutur a spus: ”Să ne ducem cu rucsacul după investitori ca să-i aducem, nu să-i așteptăm să vină ei”.
PNL a promis prin vocea lui Gheorghe Flutur și o mai mare deschidere către societatea civilă, sindicate, patronate și Biserică.