Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, apreciază că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute se va înmulți și mai mult, dat fiind faptul că s-au redeschis unitățile de învățămînt. Medicul crede că vîrful infecțiilor respiratorii va fi atins în februarie. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doamna Badrajan a declarat: „Transmisibilitatea este mult mai crescută în colectivitate. Copiii de pînă la clasa a IV-a nu sînt obligați să poarte mască, iar cei de la clasa a V-a încolo pot purta mască dacă se consideră. Apoi, profesorii sînt puși într-o situație foarte dificilă întrucît ar trebui să aprecieze dacă un copil mai poate veni la școală sau nu după o simptomatologie exterioară, cum ar fi tusea, secrețiile nazale și starea generală. Însă, cred că părinții sînt destul de responsabili să-și dea seama că atunci cînd trimit copilul de acasă, acesta nu prezintă cumva semne de viroză respiratorie”.
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava solicită populației să adopte măsuri de protecție, cum ar fi purtarea măștii în locurile aglomerate. De asemenea, Irina Badrajan a afirmat că nu recomandă antibioticele pentru tratarea virozelor decît în cazul în care apar complicații. Medicul a mai spus că, în general, se găsesc medicamentele prescrise pacienților, cu unele excepții. Doamna Badrajan a declarat: „Din spusele pacienților, înțeleg că antitermicele, soluțiile de desfundat nasul, mijloacele de a descongestiona gîtul ar exista și nu s-au întîmpinat greutăți deosebite. În schimb, antibioticele se pare că nu prea sînt și, în special, cele ce se adresează copiilor, antibioticele sub formă de siropuri sau soluții dispersabile. Atunci este puțin mai dificil de tratat aceste cazuri. Am putea să nu ajungem la ele dacă tratăm lucrurile din timp”.
Medicul de familie sucevean a mai spus că majoritatea pacienților săi sînt adulți și că în această perioadă preferă să nu vină la cabinet, ci să telefoneze pentru a li se oferi anumite sfaturi. Irina Badrajan a precizat: „O parte din pacienți bat la ușa cabinetului, o parte sună la telefon. E o atitudine înțeleaptă aceea de a telefona atunci cînd simptomele nu sînt atît de grave. Eu pot hotărî dacă persoana respectivă trebuie să vină să o văd sau dacă îi dau sfaturi la telefon. Această manieră de a trata situația este mult mai bună. În cazul copiilor, lucrurile se schimbă puțin întrucît copilul are un alt mod de a reacționa la virozele actuale, și-atunci trebuie văzut”. Irina Badrajan a mai spus că le cere tuturor pacienților ca atunci cînd intră în cabinetul domniei sale să poarte mască.