”Nu prea are ce să fie furat”, a declarat la Radio Top jurnalistul sportiv Emanuel Roșu, vizavi de discuțiile aprinse iscate anul acesta de decernarea premiului <Balonul de Aur>. Jurnalistul a acordat puncte în vederea atribuirii <Balonului de Aur>, prestigiosul trofeu oferit anual de revista <France Football>. Din juriu fac parte jurnaliști din primele 100 de țări din clasamentul FIFA.
Mijlocaşul spaniol Rodrigo Hernandez ‘”Rodri’”, component al echipei Manchester City, a cucerit trofeul pentru cel mai bun fotbalist al sezonului 2023-2024, spre surprinderea multora, care îl vedeau cîștigător pe brazilianul Vinicius Jr. Acesta din urmă s-a clasat pe poziția a doua, urmat chiar de colegul său de la Real Madrid, Jude Bellingham. Clubul Real a considerat că Vini jr. a fost nedreptățit și a refuzat participarea la ceremonia de decernare a premiilor.
Întrebat în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top care este părerea sa vizavi de controversele create pe marginea acestui subiect, Emanuel Roșu a explicat: ”E o discuție care n-o să se termine niciodată și probabil că de aia ne și place așa de mult fotbalul tuturor, pentru că e un izvor permanent cu un debit uriaș de dezbatere și cu foarte, foarte, foarte multe spații de manevre din toate punctele de vedere. La fel, mereu planează o umbră, dar e doar un calcul matematic, pentru că fiecare dintre cei care votează nu face decît să acorde niște puncte în bază unei grile, adică nu prea are ce să fie furat. Pentru a fi furat, ar trebui să existe un consens între oameni care își propun să pună în față un jucător sau pe altul. Dar în momentul în care sînt atîția oameni, sînt o sută de persoane care decid, persoane care își duc votul în totalul <France Football>, e un pic mai greu de manevrat”.
A continuat jurnalistul: ”Practic, tu ai trimis un clasament și pînă la urmă te lupți cu matematica. Altceva… nu există spațiu de manevră. E doar un calcul. Din momentul în care tu trimiți votul pînă în momentul în care <France Football> anunță cîștigătorul și pe urmă și felul în care s-a votat, e destul de transparent tot procesul, așa că spațiul de manevră din punctul ăsta de vedere e foarte, foarte mic. Practic, <France Football> e doar centralizatorul”.
Jurnalistul sportiv a mai vorbit despre cum se realiza jurizarea cu ani în urmă: ”Premiul a avut mai multe forme. În momentul de față este doar al jurnaliștilor, pentru că <France Football> a avut un parteneriat cu FIFA, la care părțile au renunțat acum cîțiva ani. Atunci votau și căpitanii de echipă națională, și antrenorii naționalelor. Acum FIFA și-a făcut un premiu separat unde votează toți jurnaliștii, alături de căpitani, de antrenori, iar premiul respectiv se numește <Best>. Și acum sînt două premii separate care nu mai au nici o legătură unul cu celălalt. Iar acum, de anul ăsta, a intrat UEFA în parteneriat cu <France Football>, dar fără să influențeze în vreun fel procesul ăsta de alegere, au rămas tot jurnaliștii primelor 100 de țări la nivel mondial în clasamentul FIFA”.