Juriul celei de-a VI-a ediții a FIA FOOD Fest a fost ”plăcut surprins de calitatea produselor dezvoltate de studenții noștri, dar mai degrabă de ingeniozitate”, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, decanul FIA, profesorul universitar doctor Mircea Oroian. Ediția din acesta an a concursului organizat de Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc la finalul săptămînii trecute. Au participat 31 echipe din care au făcut parte 107 studenți, iar tematica a fost reprezentată de crearea de produse alimentare inovative. Locul I a fost cîștigat de echipa care a făcut o bere cu gust de brad.
Întrebat la Radio Top dacă juriul a fost mulțumit de produsele inovative prezentate de studenți, decanul FIA a spus: ”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu membrii juriului, care, printre altele, în principal sînt absolvenți ai facultății noastre, aceștia au fost plăcut surprinși de calitatea produselor dezvoltate de studenții noștri, dar mai degrabă de ingeniozitate, adică de ingredientele noi cu care au venit, sau substitutele unor ingrediente care deja se utilizează în industria alimentară”.
A continuat domnul Oroian, dînd cîteva exemple: ”Au utilizat în loc de malț un zer deproteinizat sau au înlocuit făinurile cu gluten cu făinuri fără gluten. Deasemenea, înlocuirea zahărului cu diverși alti substituți, mult mai buni pentru sănătatea noastră…”