Profesoara de franceză Mariana Ciupu, directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale nr. 4 Suceava, susține că reducerea numărului de limbi străine ar avea un impact negativ asupra elevilor. Este vorba despre studiul celei de-a doua limbi străine. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doamna Ciupu a spus că ”trecerea de la două ore de limba franceză pe săptămînă la o oră de limba franceză va duce la un impact uriaș asupra normelor”, iar ”competențele lingvistice ale elevilor vor scădea”. Acest aspect a fost subliniat și de Asociația Profesorilor de Franceză din Suceava în mesajul transmis RCNEE.
Doamna Ciupu a explicat ce ar însemna diminuarea orelor de limbă franceză: ”Ministrul Educației previzionează o scădere a normelor undeva între 1 și 4%. Eu consider că trecerea de la două ore de limba franceză pe săptămînă la o oră de limba franceză va duce la un impact uriaș asupra normelor. Asta, în primul rînd, va duce la restrîngeri de activitate, completări de normă la alte școli, chiar eventuale disponibilizări, pensionări. Apoi, competențele lingvistice ale elevilor vor scădea. Elevii vor avea foarte mult de pierdut”.
A subliniat profesoara de franceză: ”Am înțeles că se dorește ca limba franceză să fie studiată pînă la nivelul A2 în liceu (A2 însemnînd nivel elementar – n.r.), ceea ce mi se pare foarte puțin. Practic, li se răpesc elevilor libertatea și dreptul de a învăța o limbă străină și de a ajunge să comunice într-o limbă străină într-un mod autonom și avansat. În prezent, programele școlare prevăd nivelul B1-B2, B1 fiind în cadrul european comun de referință pentru limbi străine, nivelul PRAG, nivelul care asigură autonomia elevului în exprimare, în comunicare într-o limbă străină. Or, de la nivelul PRAG vom trece la nivelul PRAF”.
Deși școala are libertatea de a alege ca primă limbă de studiu franceza sau germana, doamna Ciupu consideră că acestea nu vor fi alese niciodată avînd în vedere ”presiunea societății, a cîmpului muncii, a părinților, ca Limba 1 să fie limba engleză”. Potrivit profesoarei, alegerea limbii engleze pentru a fi studiată la nivel avansat este îndreptățită și a exemplificat: ”Și eu am lucrat într-o corporație. Limba franceză nu mi-a folosit la nimic în corporație, deși șefa mea era franțuzoaică. Am comunicat numai în limba engleză. Aveam în echipă brazilieni, români și ucrainieni”.
Mariana Ciupu va trimite o propunere la Ministerul Educației: ”Cred că ar fi oportun să se studieze Limba 1 trei ore, limba engleză, care este regina limbilor străine, iar Limba 2 două ore pe săptămînă. Și studiul acesta să se facă pe grupe de 10-15 elevi la toate limbile. Asta pentru ca să poată fi dezvoltate corespunzător competențele lor lingvistice”.