În opinia lui Cătălin Nechifor, Curtea Constituțională a României are atributul de a veghea la procesul electoral pentru alegerea președintelui, însă în același timp recunoaște că decizia de anulare a prezidențialelor l-a surprins. Domnul Nechifor a vorbit în cadrul unei emisiuni la Radio Top și despre introducerea obligativității organizării de dezbateri între candidați.
Domnul Nechifor, fost europarlamentar, deputat și președinte al Consiliului Județean, a declarat: ”E un atribut legal. Deci Curtea Constituțională, într-o oarecare măsură, veghează la procesul electoral pentru alegerea președintelui, nu pentru altceva. De asta, mulți n-au înțeles de ce Șoșoacă a fost interzisă la președinție, dar candidează la Senat sau la Parlamentul European. Repet, un atribut legal, decizia a fost unanimă, motivarea am văzut-o și eu aseară. Mă rog, nu sînt chestiuni spumoase acolo, să vedem că a venit Ivan Turbincă să-l susțină pe X sau pe altul, n-a plătit bani sau a plătit bani, nu sînt chestiuni concrete. Cu siguranță că, în schimb, în spatele acestui comunicat și a acestei motivări publicate în Monitorul Oficial stau și alte lucruri, care s-au transmis către instituțiile statului, către parchete, de ceva timp”.
Întrebat dacă decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale va avea o influență asupra voturilor următoare, pentru că există riscul ca lumea să își piardă încrederea în procesul electoral, Cătălin Nechifor a spus că da. Acesta a adăugat că ar trebui introdus votul obligatoriu sau obligativitatea de a se organiza dezbateri între candidați. A declarat Cătălin Nechifor: ”Nu-i tocmai bine ce s-a întîmplat. Si aici, mă rog, sînt cîteva soluții. Ori se pune vot obligatoriu, de exemplu, și atunci am închis povestea asta, ori acceptă politicienii să se scrie în Constituție că dezbaterile între candidați sînt obligatorii. Nu e o.k. ca cineva sau mai mulți să fugă de dezbateri și să ne trezim că a venit sub radar, că e total nepregătit, că n-am știut, că n-am făcut, dar avem pe buletin în față doi în finală și tu nu știi pe cine să alegi dintre ei”. Domnul Nechifor a spus că în Belgia, de pildă, este vot obligatoriu și că cine nu participă la acesta primește o amendă de cîteva sute de euro.
Întrebat dacă l-a surprins decizia Curții Constituționale, Cătălin Nechifor a spus: ”Într-o oarecare măsură, practic ce am învățat eu pe la școală de-a lungul timpului și în viața politică s-a cam infirmat ieri. În general, logica era, s-a votat, aia e, poporul are dreptate, mergem mai departe, nu s-a renumărat niciodată nimic la nivelul ăsta și n-a fost cazul să se anuleze niște alegeri pînă acum. România o avea la îndemână pentru a bloca acest proces de alegeri, pentru că odată ce ar fi trecut și turul II era mult mai complicat, indiferent că ar mai fi fost scenarii legate de finanțarea campaniei, că și acolo sînt ceva semne de întrebare”.