Irina Badrajan, medic de familie și secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, este sigură că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se va putea ține de promisiune în ceea ce privește veniturile medicilor de familie. Și asta, pentru că astfel de medici sînt din ce în ce mai puțini, iar banii trebuie împărțiți la un număr redus de medici.
Pe 19 mai, cu ocazia Zilei Medicului de Familie, ministrul Sănătății a spus: ”Astăzi sărbătorim medicii de familie, cărora le mulţumesc pentru profesionalism, implicare în alinarea suferinţei şi vindecarea pacienţilor din comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Voi sprijini, alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, menţinerea veniturilor pentru medicii de familie (…)”.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doamna Badrajan a afirmat: ”Cred că domnul ministru se va putea achita cu succes de această promisiune, deoarece numărul medicilor de familie a scăzut enorm și scade pe zi ce trece. Așa încît nu va fi greu să asigure veniturile medicilor de familie la un număr din ce în ce mai mic”.
Doamna Badrajan a spus că de 20 de ani se atrage atenția că România va rămîne fără medici de familie, dar Ministerul Sănătății nu a făcut nimic, pentru că ministerul ar fi trebuit să facă, și nu Casa de Sănătate, care ”este o bancă ce furnizează niște bani contra unor servicii”.
Irina Badrajan a continuat spunînd: ”Numărul medicilor de familie este din ce în ce mai mic din cauza faptului că din urmă nu vin nici un fel de cadre tinere, nimeni nu vrea să vină în această specialitate, pentru că este o specialitate medicina de familie, și rămîn zone întregi fără medici de familie. Cei care sînt la ora actuală sînt toți la o vîrstă la care se vor retrage în scurt timp, fie că nu vor mai fi, fie că se vor retrage pentru că nu mai pot”.
Irina Badrajan a mai spus că este foarte complicat să fii medic de familie în condițiile în care este multă birocrație și mai este și sistemul informatic de validare a cardurilor și rețetelor care merge foarte prost și care mănîncă din timpul medicilor.
Medicul de familie sucevean se teme că anul viitor situația se va schimba în rău, în condițiile în care se anunță vremuri grele din punct de vedere financiar, spunînd: ”Pînă la sfîrșitul anului aceeași valoare a punctului este mulțumitoare. (…) Însă, pentru anul viitor nu ne promite nimic. Deci, domnul ministru acum promite, și chiar o să facă treaba asta, pentru că o să o să împartă aceeași sumă la mai puțin medici de familie”.
Referitor la acoperirea slabă cu medici de familie, doamna Badrajan a afirmat: ”La oraș mai este cum mai este, dar la sate este jale. Sate întregi nu au medic și au o populație în vîrstă, care necesită asistență medicală. În primul rînd trebuia să existe o colaborare foarte strînsă cu organele locale, în special în mediul rural. Acolo s-a mers pe principiul că doctorul are bani și n-are decît să se descurce. Primarii au găsit bani pentru terenuri de fotbal, sau nu știu ce, alte chestii, dar nu să ajute medicul care e acolo ca să-l mențină în teritoriu. Deci, oamenii și-a luat familia și s-au dus unde pot să trăiască ca lumea”.
Întrebată de ce tinerii nu aleg medicina de familie, Irina Badrajan a afirmat: ”Cei care vor să facă ceva de obicei pleacă în străinătate sau își aleg o specialitate comodă în care nu au mare răspundere. Aici noi avem responsabilitate de toate felurile, și profesională, și financiară. Am încasat în ultima vreme amenzi, imputații, mă rog, care n-au fost pentru faptul că am fi obținut ceva, a fost pentru că se schimbă protocoale, se schimbă legi”.
Întrebată cum de în alte țări se găsesc medici de familie, iar la noi nu, doamna Badrajan a spus că nu este adevărat, afirmînd: ”Ei, aflați că nu prea se găsesc nici acolo. Sora mea este medic de familie în Franța și vreau să vă spun că și acolo, tot așa, nu vine din urmă nici un fel de tineret. Acolo sînt anumite grupuri din acestea care construiesc niște amplasamente unde lucreaza medici de familie ca și salariați. Ei primesc un salariu fix indiferent de ceea ce fac, iar afacerea asta cu cabinetul de medic de familie începe să fie părăsită, pentru că oamenii nu mai pot face față tuturor acestor provocări pe care le impune acest sistem”.